Helemaal geen fictie

Het derde seizoen van de succesvolle podcast van misdaadjournaliste Rachel Krall gaat over een verkrachtingszaak van een 16-jarig meisje in de fictieve stad Neapolis. Onderweg daarnaartoe wordt er een briefje onder de ruitenwissers van Rachels auto achtergelaten. Via deze brief vraagt de jonge Hannah aan Rachel om de dood van haar 25 jaar geleden overleden zus te onderzoeken. Hannah is ervan overtuigd dat haar zus Jenny vermoord is en wil de waarheid boven water krijgen. Hoe kan het dat Hannah weet wie Rachel is; zij is tenslotte alleen maar te herkennen aan haar stem in de podcasts? Het voelt als een soort van stalking en dit beangstigt Rachel. De brieven blijven komen en de inhoud ervan wordt steeds intenser. Rachel besluit, om naast het bijwonen van de diverse jurybijeenkomsten, toch op onderzoek te gaan om te weten te komen wat er al die jaren geleden met Jenny is gebeurd.

Nachtduik wordt vanuit drie perspectieven geschreven. Dat van Rachel door de alwetende verteller, via de podcast door Rachel zelf en vanuit Hannahs perspectief. Rachels podcasts eindigen elke keer met dezelfde zin: “ik ben Rachel Krall en dit is ‘schuldig of niet schuldig’, de podcast die jou in de jurybanken zet.“
Hoewel het boek Nachtduik geen podcast is, word je als lezer volledig in het verhaal gezogen en ook in een soort van jurybank gezet.
Hannah beschrijft, door middel van meerdere brieven aan Rachel, wat er al die jaren geleden gebeurde toen zij als 10-jarige meisje onbezorgd kon genieten van het heerlijke zomerse verblijf aan het strand met haar grote zus. En toen dit veranderde, zij daar toen niets van begreep en haar zorgen niet wilde of kon delen met hun zieke moeder.

Voor mij is het verleden als een overbelichte foto: zo’n verblindend licht dat je er niet met het blote oog naar kunt en wilt kijken. Vol momenten die te pijnlijk zijn (blz 55).

Vooral deze brieven en de afschuwelijke inhoud ervan hebben grote indruk op mij gemaakt. In de korte hoofdstukken over Hannah en de podcasts wordt de angst en het gevoel van totale machteloosheid heel intensief beschreven: de machteloosheid van Jenny toen en de herbeleving van wat het huidige slachtoffer is overkomen.

Ik heb dit verhaal dan ook als behoorlijk aangrijpend ervaren, waarna ik even gewacht heb met het lezen van een volgend boek. Nachtduik is een aanrader om te lezen ondanks de afschuwelijk gedetailleerde gebeurtenissen die Jenny toen zijn overkomen. Het toont, hoewel het verhaal fictief is, een reële situatie en zet je als lezer aan het denken over de veiligheid van vrouwen en meisjes overal ter wereld. Dit is het tweede boek dat ik van deze schrijfster heb gelezen. Over het eerste boek Escape Room was ik ook erg enthousiast. Wanneer Megan Goldin zou besluiten om nogmaals een verhaal over Rachels Podcasts te gaan schrijven, ben ik daar erg benieuwd naar. 

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Nachtduik / Megan Goldin / Vertaling Roelof Posthuma / Uitgeverij Ambo|Anthos / 350 blz. / ISBN 9789026 352294

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment