In Kastanjehove switcht de de negentienjarige Thomas voor de derde keer van opleiding, want hij weet namelijk niet wat hij wil worden. Deze keer is hij op advies van zijn moeder begonnen met een opleiding in de zorg. Als hij voor zijn stage wordt geplaatst in het verzorgingshuis Kastanjehove, wordt er op voorhand al gezegd dat dit geen makkelijke stage zal worden. Gaandeweg leert Thomas hoe het is om in een verzorgingshuis te werken. Strakke schema’s, klagende medewerkers, ongeschreven regels, maar bovenal ook heel veel liefde van de bewoners. Thomas komt tevens voor het eerst in aanraking met het overlijden van een bewoner, wat veel indruk op hem maakt. Als er daarnaast ook nog eens medicijnen uit het medicijnkastje verdwijnen en er door een verbouwing en gedwongen verhuizing enorme chaos ontstaat onder de bewoners, moet Thomas laten zien wat hij in zich heeft om samen met de bewoners de strijd aan te gaan tegen de verbouwplannen.

De cover van dit boek vond ik voordat ik het boek las niet echt passen bij de titel en achterflap. Je kan bij een verhaal over een verzorgingshuis wel een leukere cover verzinnen, zou je denken. Echter, na het lezen van het boek, snapte ik meer van de cover waar dolende en dwalende mensen chaos verzorgen. 

De schrijver van dit verhaal, Tommie Niessen, is zelf ook werkzaam in de zorg en neemt je mee in het verhaal van de negentienjarige stagiaire Thomas. Hij laat zien dat werken in de zorg niet alleen een vrouwenberoep is en dat er naast het harde en zware werk ook zeker ruimte is voor humor en plezier. De schrijfstijl is vlot en gemakkelijk, mede door de korte hoofdstukken. Hierdoor vlieg je door het boek heen. Doordat de hoofdpersoon, Thomas, zo goed is neergezet, kun je jezelf als lezer makkelijk met hem identificeren. Je bent als lezer ook erg benieuwd of het Thomas lukt om zijn strijdplan met de bewoners uit te voeren. 

En wat heb ik op sommige momenten moeten lachen om de bewoners. Die waren zo goed neergezet. Zo waren Joop, Jannie en Toos toch echt mijn favoriet! Als verpleegkundige waren bepaalde momenten erg herkenbaar. Volg je een zorgopleiding of ben je van plan er een te volgen, raad ik je aan zeker dit boek te lezen. En wat zou het leuk zijn als er nog een tweede deel komt, waarin er beschreven wordt hoe het met de bewoners gaat na de verbouwing. 

Kastanjehove is een prachtige, herkenbare roman over het reilen en zeilen in de ouderenzorg. Een boek geschreven vol humor, waarbij je zeker met een dikke glimlach op je gezicht de laatste pagina’s van het boek omslaat! 

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer, 25 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige op een recovery. 

Kastanjehove / Tommie Niessen en Loes Wouterson / Uitgeverij Ambo|Anthos  / 2021 / 224 blz. / ISBN 9789026352102

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment