In Alles wat licht is volgen we het verhaal van Luca, die op babyleeftijd als vondeling bij een circus terecht komt. Het circus trekt rond in Italië in de tijd dat Mussolini daar aan de macht is. Luca groeit op samen met Berio – die hij als zijn broer beschouwt – bij mama Veronika. Samen dragen ze bij in het circus via een levensgevaarlijke trapezesact. Op een dag valt Luca’s oog op Yulia, een intrigerend meisje dat het circus komt bezoeken. De band die tussen hen ontstaat zorgt voor breuken in het vertrouwen tussen Luca en Berio.

Het boek opent met een indrukwekkende proloog: tijdens een spannende trapezeact valt Luca naar beneden. De rest van het verhaal is een grote flashback tot dit moment. We lezen het verhaal van Luca die vertelt als ik-verteller in het verleden. Op een gegeven moment kruist het verhaal dit noodlottige moment. De gebeurtenissen die daarna komen spelen zich af in de tegenwoordige tijd.

De proloog is een spannende opener, en creëert meteen een bepaalde sfeer: de spanning van de gevaarlijke act, de twijfel in Luca’s gevoelens (kamp Yulia t.o.v. kamp Berio), de toeziende ogen van de aanhangers van Mussolini… Maar het verhaal dat volgt stelde me toch wat teleur.
Ik weet zeker dat er liefhebbers zijn die smullen van dit mooi gevormde, gelaagde verhaal over vertrouwen; maar ik miste wat meer pit in het verhaal. Het hoogtepunt waar naartoe wordt geschreven is de val van Luca, die je al meteen in het begin van het verhaal voorgeschoteld kreeg. Daartussen kabbelt het verhaal maar wat verder op een rustig tempo.

Begrijp me niet verkeerd, Marleen Nelen kan goed schrijven! Ondanks het trage tempo wist ze mijn aandacht toch vast te houden. Ze wisselt beschrijvingen en dialogen moeiteloos af en weet ze perfect uit te balanceren met gevatte beeldspraak. Nelen raakt met wonderlijke verwoordigen. Bovendien verwerkt ze boeiende onderwerpen in het verhaal zoals de vertrouwensband tussen de twee broers, de repressie door Mussolini’s regime, het gevoel van en de drang naar vrijheid…

De auteur weet ook wat meer diepgang in de personages te krijgen via allerlei kruisende verhaallijnen: zo hebben alle figuren uit het circus hun eigen achtergrond, overtuigingen en onderlinge relaties, maar er is ook het minicircus dat Luca in elkaar geknutseld heeft en de foto’s van Yulia die een eigen verhaal vertellen.

Alles wat licht is is overtuigend beschreven in een doordachte schrijfstijl. Fans van gelaagde verhalen, eenvoudig, maar raak vinden zeker aansluiting bij deze roman vol tweestrijdigheid.

Alles wat licht is / Marleen Nelen / Uitgeverij Querido / 2019 / 256 blz. / ISBN 9789045123608

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment