In 2018 verscheen het tweede boek van Chloe Benjamin, getiteld ‘De onsterfelijken’. Dit boek was in diverse landen een enorm succes. Het is dan niet verrassend dat uitgeverij Boekerij ook besloot het debuut ‘De anatomie van dromen’ van deze auteur te vertalen. Net als het vorige boek verscheen ‘De anatomie van dromen’ in een prachtige editie met een hidden cover. Het verhaal is gelukkig net zo mooi als de editie.

In ‘De anatomie van dromen’ volgen we het verhaal van Sylvie die verliefd wordt op de mysterieuze Gabe die op haar kostschool zit. Hun wegen scheiden in het laatste jaar van school, maar jaren later duikt Gabe plotseling weer op. Ze raken betrokken bij de experimenten van hun oude schoolhoofd dr. Adrian Keller. De experimenten hebben te maken met lucide dromen, oftewel dromen waarbij de dromer zich ervan bewust is dat hij droomt, en de mogelijke therapeutische werking hiervan. Sylvie vraagt zich af hoe ethisch deze experimenten zijn en wat de werkelijke bedoelingen zijn van Adrian Keller.

Het is erg interessant om dromen als onderwerp van een verhaal te gebruiken, aangezien iedereen weleens droomt. Ook het feit dat Chloe Benjamin de puzzelstukjes niet in een keer weggeeft, maar ze een voor een laat zien, zorgt ervoor dat je steeds verder wilt blijven lezen. Deze roman heeft dus zeker ook de kenmerken van een goede thriller. Wel vond ik dat de ontknoping wat meer uitgebreid uitgewerkt kon worden. Tevens voelde dit een beetje voorspelbaar aan. Verder zorgt het feit dat het verhaal tijdsprongen bevat ervoor dat het verhaal op sommige momenten lastig te volgen is. Desalniettemin is dit boek zeker een om van te genieten.

Niet alleen het verhaal is interessant genoeg om je aandacht vast te houden. Ook de prachtige schrijfstijl van Chloe Benjamin laat veel indruk achter. Ze weet alles zo realistisch en levendig neer te zetten, waardoor je het gevoel hebt dat je zelf naast Silvie staat. De poëtische schrijfstijl brengt het verhaal nog een niveau hoger.

Het concept van ‘De anatomie van dromen’ is erg origineel en het verhaal weet je te verrassen. Omdat het verhaal op sommige momenten een beetje verwarrend wordt, is dit geen boek om in een dag uit te lezen. Toch is dit wel een boek dat een positieve indruk achterlaat, onder andere ook vanwege de prachtige schrijfstijl. Dit boek is derhalve zeker een aanrader.

Hoi, mijn naam is Esther en als student lees ik voornamelijk studieboeken. Als ik echter even tijd heb voor andere boeken, dan pak ik graag Young Adult boeken of feelgood romans erbij om even weg te dromen in een mooi verhaal.

De anatomie van dromen / Chloe Benjamin / Vertaling Lucie Schaap / Uitgeverij Meulenhoff / 2021 / 369 blz. / ISBN 9789029094474

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment