Lyne Uytterhoeven stuurde het manuscript van dit boek op naar De Zoute Zoen (een wedstrijd voor jeugdboeken vanaf 12 jaar). Ze won en zo werd Nete uitgegeven. Sindsdien is ze blijven schrijven: van kortverhalen tot romans, van kinderverhalen tot historische fictie.

Na de dood van haar vader moet Nete, een 14-jarig meisje, vluchten uit haar dorp. Ze trekt op aanraden van haar overleden vader naar Herenthals. Onderweg krijgt ze een visioen over haar overleden moeder waaruit blijkt dat Nete nog een broer of zus moet hebben. Ze besluit hiernaar opzoek te gaan.
Dit doel raakt voor mij wat verloren doorheen het verhaal, af en toe komt het nog eens ter sprake, maar Nete maakt zoveel andere dingen mee dat ik eigenlijk steeds vergat dat ze naar haar familie op zoek was.
In Herenthals krijgt Nete hulp van Koenraedt, een collega van haar vader, en zijn dienstmeisje Anna, met wie Nete dikke vrienden wordt. Maar natuurlijk gluurt het ongeluk om de hoek: Nete komt de gemene soldaat Wolfert tegen die haar geld wil stelen. Gelukkig schieten een straatjongen, Jokke (later in het boek: Jona), en een adjudant, Andreas (die verliefd wordt op Anna), haar te hulp. Na nog een andere tip van haar overleden vader komt Nete bij kruidenvrouwtje Flien in Lyere terecht.

Tot hier was het verhaal nog tamelijk ‘normaal’. Je wordt meegetrokken in de wereld van de 15e eeuw met stadsburchten, paard en kar, de pest en heksenverbrandingen. Flien is echter niet zomaar een oud vrouwtje, ze bezit magische krachten waarmee ze mensen kan ‘helen’. Ook is ze een Balansbewaker, iemand die waakt over de balans tussen goede en slechte energie. Flien heeft de moeder van Nete, die gestorven is op de brandstapel, nog gekend en beweert dat ook Nete bijzondere gaven bezit.
Er is echter nog iemand uit op de gaven van Nete: de Zwarte Raaf. Een slechte heks, en ook de persoon die verantwoordelijk was voor de dood van Netes moeder. Nete trekt weg uit Lyere naar Loven om bij een andere Balansbewaker, Nimué, te leren hoe ze de Zwarte Raaf kan overwinnen.

Ik moet eerlijk toegeven dat de cover, noch de flaptekst me aantrokken om het boek te lezen. Historische boeken komen sowieso al niet dikwijls op mijn TBR stapel terecht en de cover doet me eerder aan een slechte horror denken. Achteraf herken ik wel wat elementen uit het verhaal op de kaft: zoals de zwarte vogels en het element water.
Maar het verhaal maakte gelukkig veel goed: naast een spannend, goed opgebouwd verhaal krijgen we ook veel info over het leven van toen en hun visies over heelkunde, een begijnhof, bijgeloof, witte en zwarte magie…. 

De schrijfster wisselt soms van perspectief. Meestal volgen we Nete in de derde persoon, maar soms nemen de andere personages het over, wanneer zij een belangrijk stuk van de verhaallijn bevatten. Zo zijn er stukjes over Anna, Jokke, Wolfert… Op deze manier weet de auteur ook de gevoelens van deze personages uit te diepen en duidelijk te maken. Zo bekijk je het verhaal van verschillende kanten.

Nete is van in het begin een sterk en dapper personage. Ze komt namelijk als wees terecht in een wereld waar ze haar plan moet zien te trekken. Andere personages zoals Anna en Jokke (Jona) maken een mooie groei door in het verhaal. Waar Anna eerst een onzeker en sympathiek meisje is, verraadt ze op een gegeven moment haar beste vriendin én keert ze zich tegen haar op het moment dat ze Netes gaven ontdekt. Gelukkige blijft Anna niet in deze negatieve spiraal hangen en herziet ze haar mening over Nete. Jokke is aan het begin van het boek een diefje zonder geweten, maar hier komt verandering in na zijn ontmoeting met Nete. Hij gooit zijn leven om en werkt kei hard om aan de slag te blijven bij een smid.

Het boek wordt eerst opgebouwd als een historisch verhaal, maar al snel komen magie en bovennatuurlijke krachten meer en vaker op de voorgrond, waardoor het ook een fantasie verhaal is.
Zelf ben ik eerder wetenschappelijk ingesteld, dus het was wel fijn om te lezen over de ziekten, epidemieën en natuurverschijnselen van toen, waar we nu wetenschappelijke verklaringen voor hebben. Al werken kruidengeneeskunde, ademhalingsoefeningen, mindfullness en yoga blijkbaar al eeuwen lang 😉

Nete is een mooi verhaal over vriendschap en familie, overgoten met een dosis magie, het universele gevecht tussen goed en kwaad en de nodige spanning en plotwendingen. Dit alles speelt zich af in een goed weergegeven middeleeuws België. Lyne Uytterhoeven heeft duidelijk oog voor detail en weet de personages goed vorm te geven. Ze speelt met vriendschap, liefde, vertrouwen, argwaan, wraak, doorzettingsvermogen, verdriet… maar ze geeft vooral de boodschap: geef niet op, want wanneer je het het minst verwacht, komt er hulp uit onverwachte hoek.

Nete / Lyne Uytterhoeven / Uitgeverij Kramat / 2019 / 296 blz. / ISBN 9789462421059

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment