Door Chelsey, Irene, Marieke en Valerie

De shortlist van het Beste Boek voor Jongeren is afgelopen 18 mei bekend gemaakt. Tien titels op de shortlist in de race voor de titel ‘Beste Boek voor Jongeren’. Deze tien titels zijn opgedeeld in twee categorieën: vijf in de categorie Vertaald en vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlands. De genomineerden zijn:

Oorspronkelijk Nederlands

– Confrontaties – Simone Atangana Bekono
– Strovuur – Gerwin van der Werf
– Bart – Ap Dijksterhuis
– Auxiety – Dieuwertje Heuvelings
– Confettiregen – Splinter Chabot

Vertaald

– Stilte heeft een eigen stem – Ruta Sepetys. Vertaling door Aleid van Eekelen-Benders
– Erebos ontwaakt – Ursula Poznanski. Vertaling door Pieter Streutker
– Op het geniale af – Benedict Wells. Vertaling door Gerda Tjiphinesdottir Baardman
– Rosie hartje Jack – Mel Darbon. Vertaling door Merel Leene
– De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins. Vertaald door Maria Postema

Reden om het BBJ-zomerproject weer te openen, titels te lezen, interviews af te nemen met genomineerde auteurs én vertalers en voorspellingen te schrijven. In deze editie lezen meer redactieleden mee. Marieke, Chelsey en Valerie lezen een groot deel, Irene probeert weer alles te lezen. Er zullen dus weer verschillende (duo)recensies verschijnen van alle boeken.

Naast dat we proberen om alle Nederlandse auteurs te spreken, gaan we ook in gesprek met de vertalers van de genomineerde vertaalde boeken! Zonder vertalingen kunnen we niet genieten van al het moois dat uitgegeven wordt.

Tijd voor de eerste voorspelling!
Het maken van een voorspelling was lastig dit keer. Sommige boeken zijn al gelezen door een van ons, sommige zijn door andere lezers al veel gelezen. Om het onszelf iets makkelijker te maken (of juist niet?), maakten we een voorspelling met boeken waarvan we hopen dat deze wint en waarvan we denken dat deze wint. Het is een voorspelling op basis van gevoel, want nog niet alle boeken zijn gelezen door ons.

Oorspronkelijk Nederlands

Hopen
Irene: Confettiregen
Marieke: Confrontaties
Valerie: Strovuur
Chelsey: Strovuur

Denken
Irene: Confrontaties (of Confettiregen!)
Marieke: Confettiregen
Valerie: Confettiregen
Chelsey: Confettiregen

Zowel bij hopen als denken lijken Confettiregen en Confrontaties aan kop te gaan in de voorspelling. Ook Strovuur wordt niet uitgesloten als winnaar!

Vertaald

Hopen
Irene: Stilte heeft een eigen stem
Marieke: Stilte heeft een eigen stem
Valerie: Stilte heeft een eigen stem
Chelsey: Stilte heeft een eigen stem

Denken
Irene: De ballade van slangen en zangvogels
Marieke: De ballade van slangen en zangvogels
Valerie: De ballade van slangen en zangvogels
Chelsey: De ballade van slangen en zangvogels

Onafhankelijk van elkaar gekozen, maar unaniem dezelfde voorspelling! Zegt dat iets over de boeken, het soort boek of de smaak van ons als redactieleden?

Het lezen gaat van start!
Aan het einde van de zomer, voordat de Boekenweek begint en nadat wij alle nominaties gelezen hebben, komen we opnieuw met een voorspelling. Wil je meer weten over het selectieproces van deze shortlist? Vorig jaar interviewden Valerie en Irene jurylid Nelleke Groot over dit proces. Klik hier om het interview te lezen. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de website van Boekenweek van Jongeren.

No Comments

Post a Comment