De zeventienjarige Lynsey (Lyn) heeft ADHD. Gelukkige heeft ze een zorgende zus Sophie, haar trouwe hond Max en haar liefje Noah om haar energiepeil wat te temperen. Tot Noah op een dag spoorloos verdwijnt, zonder enig teken achter te laten. Lynsey gaat op zoek naar Noah, er van overtuigd dat er iets ernstigs aan de hand is. Wat volgt is een zoektocht doorheen heel België en Nederland in een poging om Noah terug te vinden.

Ik vond het een beetje ongeloofwaardig dat Lyn niets anders te doen heeft dan te zoeken naar Noah, en dat ze vanaf de eerste moment dat ze niets meer van hem hoort meteen halsoverkop een zoektocht naar hem start. Maar het geeft Inge Verbruggen natuurlijk wel een mooi opstapje naar een spannend verhaal. Want natuurlijk willen wij als lezers, net als Lynsey, te weten komen waarom Noah ineens zo spoorloos verdween.

Duivels spel begint meteen al met een spannende proloog die de lezers direct in haar greep heeft. Er worden in deze korte proloog van twee bladzijden nog geen namen genoemd, dus als lezer blijft het nog een hele tijd spannend om te weten wat er tot dat moment geleid heeft.

Het verhaal over de zoektocht van Lynsey wordt geschreven vanuit de ik-persoon (Lyn). De korte hoofdstukken die op een vlotte manier geschreven zijn worden chronologisch aangegeven met de dag waarop het zich afspeelt.
Het heden wordt afgewisseld met hoofdstukken over ‘toen’: een verhaal over vier vrienden die regelmatig afspreken om te geocachen. Al blijkt al snel dat ze hierbij soms andere regels hanteren, wat tot extreme situaties leidt, die onomkeerbare gevolgen kennen.

Inge Verbruggen weet me meermaals te verwonderen met plot twists en verrassende puzzelstukken die samen komen. Als lezer probeer je mee te denken met Lyn wat er gebeurt zou kunnen zijn, en hoe het verhaal van de vrienden Alex, Roel, Vicky en Cas uit het verleden hier verband mee zou kunnen hebben. Verbruggen weet de spanning en het mysterie er goed in te houden; ik had het als lezer vaak niet bij het rechte eind. Aan het eind van het verhaal komt gelukkig alles wel aan het licht, komen de twee verhaallijnen samen en vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Duivels spel is een spannende jeugdthriller, die voor mij niet altijd even geloofwaardig was opgebouwd. Het zijn zeker geen situaties ‘uit het leven gegrepen’. Maar dat betekent niet dat ik er niet van genoten heb om mee te zoeken naar de oplossing van alle clues en raadsels in het boek. Inge Verbruggen weet duidelijk de nieuwsgierigheid van de lezers te prikkelen, wat van Duivels spel een echte pageturner maakt. Als beginnende geocacher was het trouwens super fijn om een boek te lezen waarin deze hobby een belangrijke rol heeft.

Duivels spel / Inge Verbruggen / Clavis Uitgeverij / 2019 / 288 blz. / ISBN 9789044837094

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment