Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze graag aanneemt. Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

Ik hoefde alleen maar de achterflap te lezen en ik wist dat ik Unsinkable van Lotte van den Noort moest lezen. Ik heb het verhaal van de Titanic altijd heel interessant gevonden en wat nou als het heel anders had kunnen aflopen? Het boek is gebaseerd op een van de grootste complottheorieën die er is over de Titanic. Wat als het niet de echte Titanic was die zonk maar een schip dat ingewisseld is voor de echte Titanic?

De scheepsvaartmaatschappij die de Titanic bouwde, bouwde in de jaren daarvoor ook de Olympic, een schip identiek aan de Titanic in bouw en stijl. Echter liep de Olympic grote schade op aan de voorzijde van het schip, zowel boven als onder het wateroppervlak, tijdens een botsing met een Brits oorlogsschip. Schade aan de stalen platen die vier gehele dekken bedekten. Klinkt bekend he?

De theorie is dat White Star Line, de maatschappij, de twee schepen vlak voor de eerste vaart van de Titanic omwisselde om deze met opzet te laten zinken. De maatschappij zou de verzekering op de Titanic omhooggooien en door het schip tijdens de reis te laten zinken zou er genoeg geld zijn om ‘de Olympic’ op te knappen en de White Star Line van de ondergang te redden. Er zou voor de passagiers een reddingsschip gestuurd worden. Alles was geregeld. Ik vond het zo geloofwaardig klinken dat ik tijdens het lezen van het boek alleen maar kon denken, maar wat als dit echt is wat er is gebeurd? Wat als de echte Titanic nooit gezonken is, maar dat er een opgelapt schip is gestuurd wat met opzet tegen een ijsberg is gevaren?

Het boek leest heerlijk weg, voor ik het wist had ik het halve boek al uit en was het enige minpunt dat ik naar m’n werk moest. Echter ben ik gelijk weer op de bank gaan zitten toen ik terugkwam, want ik MOEST weten hoe het zou aflopen. Nou ja, iedereen weet hoe het verhaal van de Titanic af is gelopen, maar je snapt wel wat ik bedoel. Ik weet wel dat ik na het uitlezen van dit boek onmiddellijk de film ben gaan kijken. Na dit boek moest ik de film gewoon weer zien, want het was immers al 20 jaar geleden.

Lotte van den Noort heeft een ontzettend fijne schrijfstijl, eentje waar bij je gewoon wel door moet lezen. Uiteraard leent het verhaal van de Titanic zich hier geweldig voor. De spanning bouwt in ieder hoofdstuk meer op en doordat ieder hoofdstuk begint met de datum van die dag weet je precies wanneer het gaat komen. Wat ik ook ontzettend leuk vond is dat er bekende passagiers van de Titanic voorkomen in het boek, passagiers die daadwerkelijk mee hebben gevaren of meegewerkt hebben. Bijvoorbeeld Molly Brown, Joseph Ismay en Thomas Andrews. Ismay was de eigenaar van de White Star Line en voer op het laatste moment niet mee. Thomas was de ontwerper van de twee schepen.

Wat denk jij? Zou de theorie waar zijn? De Olympic heeft uiteindelijk nog tot 1935 gevaren. Zou een schip dat zo zwaar beschadigd was dit nog kunnen?

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

Unsinkable / Lotte van den Noort / Uitgeverij Hamley Books / 2021 / 358 blz. / ISBN: 978 946 3967 679

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment