Er zijn van die beroepen die altijd fascinerend blijven. Als je jong bent, behoren de astronauten, de prinsessen, de voetballers, de postbodes daartoe. Naarmate je ouder wordt, komen daar de dokters bij, de soldaten. En uiteindelijk ook beroepen zoals dat van Gabriëlle Hoppenbrouwers: officier van justitie. Een beroep waarvan weinigen precies weten wat het inhoudt, maar waar iedereen van gehoord heeft. Een groot deel van ons zal er zelf eens in enige capaciteit mee in aanraking komen. En toch… zoals achter elk van deze spannende beroepen zit achter deze officier van justitie een moeder, een zus, een partner, een ex-echtgenote, een vriendin, een gepassioneerde vrouw met een heftig beroep. In Familiezaken geeft Gabriëlle Hoppenbrouwers een eerlijk inkijkje in haar leven tijdens de ziekte van haar broer.

Dit boek was totaal anders dan wat ik had verwacht. Ik was uitgegaan van een boek over de details van de rechtbank en omringende gebeurtenissen, waarbij de persoonlijke omstandigheden een bijrol aan zouden nemen. In plaats daarvan is Hoppenbrouwers’ relatie met haar broer en zoon het onontkoombare middelpunt van deze roman, met alle andere dingen in haar leven op de achtergrond. Ze vertelt wel over haar werk, over specifieke zaken, maar voor mij voelde dit altijd als een aanvulling. Het moest altijd gezien worden in de context van Hoppenbrouwers’ persoonlijke leven. Ergens vond ik dit jammer (ik las dit boek tenslotte om meer over de rechtsgang te ontdekken), maar het resultaat is een kwetsbaar verhaal, en juist dat is weer heel mooi.

De hoofdstukken in dit boek zijn kort, soms maar één pagina, soms vijf. Ze focussen over het algemeen op een periode van een aantal dagen of één specifieke anekdote. Over het algemeen voelde het boek als een geheel, maar af en toe kwam het een beetje onsamenhangend over. Ergens reflecteert dit de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van deze periode van Hoppenbrouwers’ leven, maar toch stoorde het me. Dit boek leest soms als een dagboek, maar ik vond het moeilijk mezelf in de schoenen van de schrijfster te plaatsen. Toch denk ik dat dit meer een persoonlijk bezwaar is dan een algemeen resultaat van Hoppenbrouwers’ schrijfstijl.

Alhoewel het beroep van officier enigszins duidelijker is geworden door het lezen van Familiezaken, veel is nog in mysteriën gehuld. Misschien is het ook maar beter zo. In plaats daarvan heb ik het persoonlijke verhaal kunnen lezen van een onconventioneel gezin, met mensen die ontzettend veel van elkaar houden. Als het erop aankomt, heb ik liever een vrouw als Gabriëlle Hoppenbrouwer als officier van justitie dan iemand die baan boven familie plaatst.

Familiezaken / Gabriëlle Hoppenbrouwers / Thomas Rap / 2021 / 208 blz. / ISBN 9789400407664

Lisa: Ik lees al sinds ik heel klein ben, en studeer tegenwoordig aan de TU Delft. Deze dagen lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns and Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment