Toevalligerwijs was ik in Engeland tijdens de opening van de Olympische Spelen in 2012. Het voelde toch een beetje speciaal, om in het land te zijn waar dit hele spektakel plaatsvond, ook al zat ik zelf een dikke 400 kilometer naar het noorden. En een spektakel, dat was het. De koningin sprong uit een vliegtuig met James Bond. Gaver dan dat kan eigenlijk niet. Pas jaren later heb ik me bewust gerealiseerd dat de destijds 86-jarige Queen of England niet echt is gaan parachute springen – maar de blijvende indruk is gemaakt, en ik heb haar altijd als een badass gezien. Gelukkig ben ik niet de enige. Als we S.J. Bennett mogen geloven, is Queen Elizabeth een detective van de bovenste plank, die talrijke politieke en belangrijke moordzaken opgelost heeft. Anoniem, natuurlijk.

Persoonlijk zou het me niet in de koude kleren gaan zitten als er iemand gewurgd in mijn huis aangetroffen zou worden. Dat geldt ook voor koningin Elizabeth – maar het zou helpen als niet iedereen de details voor haar verborgen wilde houden. Tenslotte heeft zij in haar ruim 90 jaar al een stuk meer gezien dan de broekies die voor haar werken.  Bennett heeft de koning geschreven als een heldere, humoristische, en slimme vrouw, getraind in het lezen (en bespelen) van mensen. Dit is een sterk, maar ook meteen moeilijk punt aan dit boek: zij, en de andere karakters, zijn moeilijk te rijmen met de publieke figuren die we regelmatig op het nieuws zien (zeker in het licht van alle recentelijke drama). Uiteindelijk moest ik voor mezelf bewust het ‘echte leven’ loskoppelen van de fictie in dit boek. Dat was even moeilijk, maar het helemaal waard.

Dit boek is leuk. Hoe nietszeggend dit woord misschien ook is, het is de beste beschrijving voor De moord op Windsor Castle. Ik heb zitten grinniken, en grijnzen, en lachen. Rozie, de nieuwe assistent van de koningin, is een pittige dame. De reden dat zij gekozen is voor deze prestigieuze baan wordt snel duidelijk: haar eerlijkheid, dapperheid, en doorzettingsvermogen spatten van de pagina. Zij is het karakter dat we het grootste deel van de tijd volgen. Samen met haar ontdekken we hoe het nu precies zit met het detectiveschap van de koningin, en waarom wij als ‘gewone mensen’ daar nog nooit over gehoord hebben. Rozie maakt hier haar eigen ontwikkeling in door. Naarmate het verhaal vordert, komt zij (tot tevredenheid van de lezer) een stuk steviger in haar schoenen te staan en wordt zij iemand op wie de koningin echt kan steunen.

De moord op Windsor Castle is een fijne leeservaring, met de nodige plotontwikkelingen en verrassingen om het verhaal interessant te houden. Toch wordt dit verhaal wel bijeengehouden door de karakters: Rozie, prins Charles, Simon – en vooral de koningin, detective extraordinaire. Ik blijf achter met dezelfde gedachte die in mijn elfjarige hoofd rondspookte – wat een badass.

De moord op Windsor Castle / S.J. Bennett / Vertaling Susan Ridder / Nieuw Amsterdam / 2021 / 288 blz. / ISBN 9789046827628

Lisa: Ik lees al sinds ik heel klein ben, en studeer tegenwoordig aan de TU Delft. Deze dagen lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns and Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

.

 

Dit boek kun je meteen bestellen via de bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment