Wanneer Michael thuiskomt en in zijn bad een onbekende dode vrouw vindt, is hij radeloos. Als eerste belt hij zijn adoptiezusje Megan. Zij is de enige persoon die hij volledig vertrouwt na alles wat hen beiden als kind is overkomen. Megan gelooft zonder twijfel in de onschuld van haar adoptiebroer wanneer hij door de politie wordt gearresteerd voor de moord. Alles wijst er echter op dat Michael niet alleen deze, maar meerdere moorden op zijn geweten heeft. Echter kan hij zich er helemaal niets van herinneren. Vastbesloten om Michael vrij te krijgen, helpt Megan hem waar ze kan.

Het begin van het boek, “Waar ben jij wanneer jouw leven ophoudt?”, was echt waanzinnig goed. Het einde van Michaels leven was in ieder geval op dat bewuste moment in de badkamer van zijn appartement, want daarna gaat het verhaal in een – letterlijk en figuurlijk – moordend tempo van start. Aan de ene kant staan Michael en Megan, met als tegenstander aan de andere kant de FBI, vertegenwoordigd door special agents Dobbs en Grimble.

Het boek is verdeeld in zeven delen die zich afspelen in diverse staten van Amerika. Elk deel is weer onderverdeeld in hoofdstukken waarin Michael, Dobbs, Grimble of Megan de hoofdrol spelen. Elk deel wordt geïntroduceerd met een wijze spreuk van psychiater Fitzgerald, die de adoptieouder van Michael en Megan is.

Vooral de hoofdstukken van Megan, waarin zij in een soort van open brief aan de special agents ‘schrijft’, zitten goed en slim in elkaar. Megan is een soort van stoere chick die zich niet zo snel klein laat krijgen. Ze stapt overal op af, is recht door zee en komt heel realistisch over. Haar onvoorwaardelijke geloof in de onschuld van Michael begint wat te wankelen in de loop van het verhaal en zelf twijfelde ik ook regelmatig aan de eerlijkheid van Michael: wordt hij erin geluisd of is hij zo slim en doortrapt? Het verhaal leest prettig door de korte hoofdstukken en het is lastig om weg te leggen, omdat het einde van elk hoofdstuk een uitnodiging is om door te lezen.

De titel ‘Kustmoorden’ vind ik niet zo goed bij het verhaal passen, maar welke titel wel zou passen zonder voorspelbaar te zijn is lastig te bedenken. Van Patterson had ik nog niet eerder een boek gelezen, maar wel heb ik ‘Het vijfde meisje’ van J.D. Barker gelezen. Zijn schrijfstijl is herkenbaar in ‘De kustmoorden’, hoewel ik dit boek minder gruwelijk vond. Het had van mij een tikje heftiger gemogen.

En dan het einde …. een superplot dat ik absoluut niet verwachte! Met deze reden heb ik diverse keren passages in het boek teruggelezen om te kijken waar ik de aanwijzingen verkeerd had begrepen of over het hoofd had gezien. Ondanks dat ik nu weet hoe het verhaal afloopt, denk ik dat ik ‘De kustmoorden’ over een tijdje nog een keer ga lezen en dan zorgvuldiger ga uitpluizen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De kustmoorden / James Patterson & J.D. Barker / Vertaling Ralph van der Aa / Uitgeverij Boekerij / 431 blz. / ISBN 9789022593073

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment