De eeneiige tweelingbroers Taran en Amir wonen samen met hun vader in Saradan, een Oosters land. Hier heerst de magie van een grote tovenaar (sanji), Yassin, die bekend staat onder de naam Gifoog. Deze sanji lijdt aan ‘de Afwijking’, waardoor hij in staat is zwarte magie te beoefenen. De heersende sultan en andere sanji vrezen de macht van Gifoog.
Taran en Amir verschillen als dag en nacht. Amir houdt van lezen en is voorzichtig. Taran is een doener, die met zijn eigen gemaakte (en verboden) motor erop uitgaat. Hij is een meester in het stelen van spullen, vandaar ook de titel ‘De Woestijndief’. Maar dan steelt hij iets van Gifoog, dat hij beter niet had kunnen doen en volgt een arrestatie. Om vrijgesteld te worden van celstraf moeten de gevangenen strijden in ‘Het Labyrint’; een spel waarin magie een rol speelt.

De schrijver heeft aan het begin van het verhaal een begrippenlijst toegevoegd met Oosterse termen die in het verhaal voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het de lezer wat makkelijker wordt gemaakt om De Woestijndief te begrijpen. De mooie afbeelding op de hardcover van het boek in combinatie met de herhaalde illustraties aan het begin van elk hoofdstuk creëren een sfeer van ‘Duizend-en-een-Nacht’. Het lettertype is best groot, maar leest daardoor wel prettig. Ik had zelf in het begin het gevoel dat het wat ‘Aladdin-achtig’ was: de boze tovenaar, het mooie meisje en de dief. Toch ging het gelukkig wel wat verder dan dat. Als lezer ervaar je het schuldgevoel, maar ook de liefde en zorg die de broers voor elkaar hebben.
Het verhaal is verdeeld in verschillende hoofdstukken, die hoofdzakelijk de belevenissen van Taran of Amir beschrijven. Elk hoofdstuk wordt vanuit het ik-perspectief geschreven.
Echt spannend vond ik De Woestijndief jammer genoeg niet. Het verhaal vond ik toch wat te oppervlakkig. Zeker de opdrachten en het avontuur in ‘Het Labyrint’ hadden voor mij veel verder uitgewerkt en beschreven mogen worden. Alle benodigdheden en magie waren tenslotte wel in het verhaal aanwezig. Het verhaal past goed bij de YA-groep waarvoor het bedoeld is. Door het onverwachte en open einde ben ik toch wel nieuwsgierig genoeg om het vervolg te lezen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

De woestijndief / Emelie Arents / Uitgeverij Hamley Books / 380 blz. / ISBN 9789463967693

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment