In De gastenlijst viert het aanstaande liefdespaar Jules en Will de liefde voor elkaar. Ze hebben een uitgebreid huwelijksfeest georganiseerd op een van de eilanden vlak voor de Ierse kust. Dit moet de mooiste dag uit hun leven worden. Terwijl de gastvrouw en heer bezig zijn om de laatste puntjes op de i te zetten voor het grote feest losbarst, komen de gasten één voor één aan op het eiland. Op het hoogtepunt van hun avond barst er een gewelddadige storm los, die er voor zorgt dat niemand het eiland meer op of af kan. Oude vrienden van de kostschool waar Will opgezeten heeft zijn flink vertegenwoordigd en ook het bruidsmeisje Olivia heeft nog een appeltje te schillen met haar zus Jules. Dit alles zorgt er voor dat de stemming op het feesteiland met de minuut grimmiger wordt. Als er onder de gasten een moord blijkt te zijn gepleegd, is iedereen op het eiland verdacht. Maar wie is de moordenaar en wie komt er niet leven van het eiland af?

De cover van het boek is pakkend. Dit komt door de spierwitte kaft met op de achtergrond het kleine eilandje waar het huwelijksfeest wordt gehouden. De bloedrode woorden die de titel benadrukken springen door de witte achtergrond direct in het oog. Daarnaast zijn de randen van het boek ook rood gedrukt. Een echte lust voor het oog! Door de tekst op de cover ben je benieuwd wie er een moord zou doen om op de gastenlijst te komen en wie er daadwerkelijk vermoord zal worden.

Lucy Foley deelt het verhaal op door alle hoofdpersonen in hun eigen hoofdstukken aan het woord te laten. Zo kom je in korte tijd veel te weten over de gasten op het feest en hun eigenaardigheden. Ze neemt je mee in de hoofden van de bruid, de bruidegom, het bruidsmeisje, de getuige, de aanhang en de weddingplanner. Boven elk hoofdstuk staat duidelijk aangegeven over wie dit hoofdstuk gaat en welke rol hij/zij speelt, bijvoorbeeld de bruid of de getuige.

Door de afwisseling in hoofdstukken en de vlotte en beeldende schrijfstijl van dit boek kon ik het maar moeilijk naast mij neerleggen. Eenmaal aangekomen op het eiland, staat de dynamiek tussen alle hoofdpersonen, door gebeurtenissen uit het verleden zo op scherp, dat je als lezer maar één ding wil en dat is doorlezen om erachter te komen wat er gebeur tijdens het huwelijksfeest.
Doordat Foley beeldend schrijft, lijkt het net alsof je zelf in de rotsen zit of jezelf probeert te redden uit het veen waarin je langzaam wegzakt. Het boek heeft een aantal belangrijke thema’s die op het eerste oog niet gelijk herkend zullen worden, doordat ze langzaam geïntroduceerd worden en niet zorgen voor zware momenten binnen het verhaal. Toch zijn de thema’s eenzaamheid en zelfverminking duidelijk aanwezig in het boek.

Hoe dichter je bij de ontknoping van het boek komt, hoe meer puzzelstukjes er op zijn plek vallen. Toch blijft het boek tot op het laatste moment spannend en had ik geen moment het idee te weten voor wie dit feestje abrupt eindigde.

De gastenlijst is een fantastische, meeslepende en spannende thriller. Na het lezen van dit boek kijk je wel uit wie je in het vervolg op je (bruids)feestje uitnodigt!

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer, 25 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige op een recovery.

De gastenlijst / Lucy Foley / Vertaling Ans van der Graaff / Uitgeverij Boekerij / 2020 / 352 blz. / ISBN 9789022591765

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment