In een vervallen trailerpark in New Jersey woont Francis Dean, een intelligente jongen, met zijn moeder, een onstabiele vrouw. Francis hoopt al lang niet meer op een betere toekomst, totdat hij de waarheid over zijn verwekking te weten komt. Hij is verwekt in een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader blijkt een genie te zijn. Francis wil hem ontmoeten en samen met beste vriend Grover en de onvoorspelbare Anne-May, reizen ze dwars door Amerika op zoek naar vader. Hij heeft niets te verliezen en wil weten wie hij werkelijk is.

Van Benedict Wells had ik nog niet eerder iets gelezen, geen idee waarom. Doordat Op het geniale af genomineerd is voor het Beste Boek voor Jongeren heb ik het eerder opgepakt en daar ben ik blij mee. Wells heeft namelijk een schrijfstijl die ik kan waarderen. Niet te makkelijk, niet te moeilijk en het voelt literair aan. In combinatie met de kortere hoofdstukken en de vlotte pen die hij hanteert, leest het vlot.

Het zijn bijzondere personages, Francis, zijn moeder, Grover en Anne-May. Zoals iedereen dat heeft, heeft iedereen zijn worstelingen, de een iets meer en erger dan de ander. Delen hiervan kunnen voor lezers herkenbaar zijn. Tot het moment van de reis, komt het gevoel van Francis goed naar voren. Frustratie, onzekerheid, wanhoop, een aantal gevoelens die bij Francis voorbij komen. Eenmaal begonnen aan de reis met zijn vrienden, komen deze gevoelens iets minder aan bod, maar persoonlijk vind ik dat niet erg. Vergeleken met de eerste paar hoofdstukken lijkt het verhaal iets in te zakken, maar doorlezen wil je nog steeds. Het vinden van zijn vader is prioriteit. De roadtrip heeft iets weg van spoorloos, al gaat het hun wel best gemakkelijk af. Tevens voelt het alsof er meerdere clichés in het verhaal verwerkt zijn, al vond ik dat op het moment van lezen niet erg storend. Aan de andere kant is dit ook realiteit in Amerika.

Hetgeen wat mooi naar voren komt is de intergenerationele overdracht. Dat wat je doorgeeft van generatie op generatie, met onder andere je genen. Een aantal professoren wil geniale kinderen verwekken, alleenstaande moeders schrijven zich in en ontvangen sperma van geniale mannen met een hoog IQ. Zij weten waar ze in principe aan beginnen, maar hebben kinderen er om gevraagd om zonder vader op te groeien waarvan de naam zelfs niet bekend is? Het experiment blijkt in meerdere opzichten niet geslaagd, maar ook bij Francis is te zien hoe genen zijn/worden doorgegeven.

Geslaagd verhaal over een achttienjarige jongen die wil weten wie hij is, waar hij vandaan komt en wie zijn vader is. Een verhaal vol vriendschap, identiteitsvorming en liefde. Je zou kunnen zeggen dat bepaalde personages of situaties niet voldoende worden beschreven op een gegeven moment. Ikzelf vind het precies goed zo, het draait om Francis en zijn verhaal. Fijn gelezen, ander werk van Benedict Wells ga ik zeker lezen.

Op het geniale af / Benedict Wells / Vertaling Gerda Baardman / Uitgeverij Meulenhoff / 301 blz. / ISBN 9789029 093781

In 2021 zijn een aantal redactieleden de uitdaging weer aangegaan om alle tien genomineerde boeken van de prijs voor Beste Boek voor Jongeren te lezen voordat de Boekenweek van Jongeren begint. Van elke nominatie wordt een (duo/trio)recensie gepubliceerd en na het lezen wordt een tweede voorspelling van winnaars in beide categorieën gemaakt.

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment