Door Feline, Irene en Marieke

Feline: Het Librisliteratuurprijsgenomineerde boek ‘Confrontaties’ van Simone Atanga Bekono verdiende deze nominatie dubbel en dwars. In dit 224 pagina’s tellende boek wordt een passage verteld uit het leven van Salomé Atabong. Ze leerde boksen van haar vader, om zichzelf te kunnen verdedigen. Gebruiken deed ze het niet, tot ze voor de zoveelste keer vernederd in de sloot belandde.

In ‘Confrontaties’ heeft Atanga Bekono heel goed uitgewerkt hoe na langdurige vernedering iemand tot een bepaalde actie komt. Het onzichtbaar proberen worden en gediscrimineerd worden, maar uiteindelijk zelf gestraft worden om één actie. Een actie die ver gaat, maar is dat niet logisch als je zo vaak uitgescholden wordt? Zo vaak er niet bij hoort, altijd voor raar wordt uitgemaakt?

Simone Atanga Bekono wisselt heel vloeiend ‘gebeurd’ en ‘gebeurende’ met elkaar af, waardoor het verhaal dat ze vertelt nooit verwarrend wordt, maar wel interessant blijft. Stukje bij beetje ontrafelt het verhaal zich en ‘koos ik partij’. Een les die ik leerde uit dit boek? Blijf altijd naar het hele verhaal kijken. Eén actie gaat misschien te ver, maar meerdere kleine acties kunnen zo bij elkaar optellen dat de ontploffing überhaupt voorkwam. Ieder beetje telt.

Irene: Ik ben het helemaal eens met wat Feline schrijft over het boek. Een terechte nominatie voor deze prijs voor jongeren, al is het voor volwassenen ook zeer goed te lezen. Naast de fijne schrijfstijl en de wisselingen tussen dialogen, flashbacks en reflecties, komt het gevoel van Salomé naar voren. De woede en wanhoop komen indringend over bij de lezer. Bepaalde situaties en gebeurtenissen worden verduidelijkt aan de hand van Griekse mythen. Interessant, verdiepend én inderdaad verhelderend.

Het is kwetsbaar. Vol kracht en gevoel. Wie is zij en wat is haar identiteit? Wat is er allemaal van invloed (geweest) op haar identiteit? Hoe is het om altijd het gevoel te hebben om moeten/willen vechten terwijl je ‘alleen maar’ op zoek bent naar jezelf? Naar je thuis?

Het gehele verhaal vroeg ik mij af wat zij precies heeft gedaan naar een ander toe. Ze zit niet voor niets in een jeugdgevangenis en gaandeweg lees je wat Salomé allemaal meegemaakt heeft en naar haar hoofd geslingerd heeft gekregen. Hoewel iemand mishandelen niet oké is, is het ook niet oké wat haar aangedaan is. Zoals Feline ook schrijft, maakte ik een soortgelijke aantekening tijdens het lezen: een verhaal heeft áltijd twee kanten. Wie heeft Salomé gevraagd naar haar waarom? Wat mij betreft een goede kanshebber dat de titel Beste Boek van Jongeren mag krijgen.

Marieke: Ik sluit me compleet aan bij Feline en Irene, en ben ook van mening dat dit een goede kanshebber is. Confrontaties heb ik geluisterd, in tegenstelling tot de andere recensenten, en het was een hele indringende ervaring. Salomé heeft veel woede en frustraties in zich, en dat kwam heel duidelijk naar voren bij het luisteren. Het boek werd heel fijn voorgelezen, waardoor ik na het eerste hoofdstuk al middenin het verhaal zat. Het boek hield me vast, en liet me pas los toen ik heel Salomés verhaal gehoord had. Het verhaal greep me bij de keel en liet me niet meer los.

Soms voelde het alsof ik naast Salomé zat, of misschien zelfs in haar hoofd. Alsof ik alles meemaakte wat zij meemaakte, en ik voelde me machteloos, samen met haar. Ik vond Confrontaties best een confronterend boek, en ik kwam tot dezelfde conclusie als Feline en Irene, namelijk dat een verhaal altijd twee kanten heeft.

Mocht je wel eens audioboeken luisteren, dan raad ik je Confrontaties van harte aan. Het is intens, rauw en heftig, maar zeker een aanrader! Of pak het boek op, als dat meer jouw ding is.

Confrontaties / Simone Atangana Bekono / Uitgeverij Lebowski / 224 blz. / 9789048 842438

In 2021 zijn een aantal redactieleden de uitdaging weer aangegaan om alle tien genomineerde boeken van de prijs voor Beste Boek voor Jongeren te lezen voordat de Boekenweek van Jongeren begint. Van elke nominatie wordt een (duo/trio)recensie gepubliceerd en na het lezen wordt een tweede voorspelling van winnaars in beide categorieën gemaakt.

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Marieke: een 23-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken.

No Comments

Post a Comment