Onvoorspelbaar en bovennatuurlijk

Wat doe je wanneer je als 13-jarige samen met een klasgenootje op weg naar school totaal onverklaarbaar een 18eeeuws zeilschip in een bollenveld tussen Katwijk en Noordwijk ziet? Dan ben je nieuwsgierig waarom het er ligt en neem je een kijkje, toch? Maar wat doe je, als dat klasgenootje met net wat meer lef, door het luik gaat maar niet terugkomt… Ga je er dan achteraan? Dit is wat de 13-jarige Luca overkomt. Iets houdt hem tegen om ook door het luik te gaan. Andere voorbijgangers en een team van politieagenten doen het wel… maar komen niet terug. Dat hier wat vreemds aan de hand is, beseft de AIVD en de, in het geheim opererende Nederlandse organisatie November 6, ook. Luca, zijn familie en andere getuigen worden afgeschermd om te verhinderen dat er informatie naar de media lekt en paniek uitbreekt. Een speurtocht naar en in de geschiedenis volgt en Luca speelt een belangrijke rol.

Orakel is een ongelooflijk bijzonder verhaal. Het boek is verdeeld in verschillende delen, die perfect passen bij de titel van deze delen. Er zijn wat intermezzo’s opgenomen die meer achtergrondinformatie geven om het verhaal nog beter te begrijpen en te ervaren. De personages zijn levensecht, met namen die perfect bij hen passen. Bij de een voelde ik mij verbonden, terwijl ik dat voor de ander absoluut niet kon opbrengen. Het verhaal speelt zich op diverse plekken in Nederland af waardoor het allemaal nog werkelijker wordt en de fictie voor mij langzamerhand steeds echter werd. Ook de schrijfstijl is prettig, zonder moeilijk taalgebruik en de hoofdstukken precies lang genoeg om de spanning erin te houden. De manier waarop er tussen de jongeren in het boek gecommuniceerd wordt met de Engelse termen en door het gebruik van Snapchat, Tiktok, verwijzingen naar recente wereldwijd bekende verdwijningen en gebeurtenissen werkten perfect.
Dit zorgt ervoor dat Orakel echt een heel spannend verhaal is vol informatie over mythes, prehistorie en de streek waar het verhaal zich afspeelt. Het is duidelijk merkbaar dat de schrijver hiervoor veel onderzoek heeft gedaan.
Ik had nog niet eerder een boek van Olde Heuvelt gelezen, maar daar komt snel verandering in. Inmiddels heb ik het eerder uitgegeven boek Hex klaarliggen om vol enthousiasme aan te beginnen. Er worden namelijk in Orakel wat verwijzingen gemaakt naar personages die in dit boek een rol speelden. Maar om Orakel te lezen hoef je echt niet eerst Hex te hebben gelezen.
Al vrij snel in het begin vond ik de schrijfstijl lijken op die van Stephen King en later las ik dat King eerder verschenen boeken van Olde Heuvelt ‘briljant en volstrekt origineel’ noemt. Dat is nog eens een groot compliment om te krijgen en Orakel is het dan ook meer dan waard.
In het nawoord van het boek verwijst de schrijver naar een spannende virtuele tour van Orakel. Dit is, net als het lezen van het boek, echt een aanrader om te doen, want deze website zorgt ervoor dat je als lezer nog wat langer kunt genieten van de sfeer in Orakel. Tijdens het lezen voelde ik de wind door mijn haren proefde ik het zout en rook ik de geuren van de zee. Deze belevenis wordt door de website nog versterkt. Ik heb met veel spanning en plezier dit boek gelezen en ga zeker andere boeken van deze schrijver lezen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 17 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Orakel / Thomas Olde Heuvelt / Uitgeverij Boekerij / 454 blz. / ISBN 9789022591100

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment