Nina heeft een goede baan en haar twee jongvolwassen kinderen zijn het huis al uit, als ze in de armen valt van één van de beste vrienden van haar zoon. Søren is jong, kitesurfer en vooral alles wat haar seksleven op dat moment nodig heeft. Toch ontwikkelt ze langzaam een schuldgevoel, waarop ze besluit de affaire te verbreken. Al snel wordt haar echtgenoot daarna de dupe van een gemeen spel van list en bedrog, waardoor zijn carrière op het spel komt te staan. Nina komt erachter dat haar jonge minnaar zich niet snel aan de kant laat zetten en dit laat zien door één voor één de mensen om haar heen ten gronde te richten. De grote vraag is: waar is Søren allemaal toe in staat?

Een echte thriller! Dat lees ik persoonlijk niet vaak, dus ik ben altijd erg benieuwd hoe spannend ik het verhaal ga vinden. Uiteindelijk denk ik dat de missie van schrijfster Ilse Ruijters wel is geslaagd, omdat ik Søren niet graag tegen zou willen komen. De dreiging van deze psychopathisch ogende jonge man is voelbaar door het hele boek heen. Wat daarbij een sterke tegenhanger is, is het feit dat Nina niet wordt neergezet als het slachtoffer. Integendeel, als lezer was ik het bijna nooit met de keuzes van Nina eens en overheerste vooral de gedachte: eigen schuld, dikke bult!

Onder het overheersende gevoel van dreiging en verraad, bevat het verhaal nog een diepere laag met onder andere de thema’s rouw en schuldgevoel. Nina beschouwt zichzelf al twintig jaar lang schuldig aan de dood van haar broer, Bart. Diezelfde broer komt voor de lezer door het hele boek heen in beeld in de rol van haar adviseur. Nina ziet haar broer tijdens keuzemomenten of andere belangrijke momenten in haar leven in dezelfde ruimte als zij en praat dan ook met hem over de situatie. Hij lijkt daarbij een representatie van haar innerlijke geweten en geheugen. Ik vond dit zelf een mooie extra dimensie geven aan het verhaal, omdat ik denk dat veel mensen die een naaste hebben verloren, zich hierin kunnen herkennen.

Daarnaast gaat deze thriller echt duidelijk mee met de tijd. De manieren waarop Søren het leven van de familie van Nina zuur maakt, zijn goed te spiegelen aan de huidige maatschappij. Denk daarbij aan het maken van filmopnames van seksuele handelingen zonder toestemming van de ander en het verspreiden van schadelijke foto’s via internet. Mede door deze verhalen wordt de boodschap naar jongeren uitgedragen om hier bedacht op te zijn en de gevaren van internet te herkennen.

De grootste schok komt echter op de allerlaatste bladzijde. Ruijters heeft dan de lezer bijna in slaap gesust, maar eindigt met een enorm thriller-waardig dialoog, waarbij zonder overdrijven de rillingen over mijn rug liepen. Nieuwsgierig geworden? Tot het eind doorlezen dus!

Hoi, ik ben Marije, 23 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Minnaar / Ilse Ruijters / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2021 / 355 blz. / ISBN 978 90 263 5221 8

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment