Verhaal in verhaal

In 1997 worden in Scarclaw in Northumberland de overblijfselen van de, al een jaar eerder, vermiste Tom gevonden. Hij, een aantal tieners en hun begeleiders waren op jeugdkamp. Hoe het kon dat Tom verdwaald was, in het moeras terecht kwam en daar overleed is een raadsel. Waarom duurde het ruim een jaar voordat zijn lichaam door het moeras werd vrijgegeven? En waarom herinnert geen van de andere tieners zich iets van de avond dat hij verdween? Journalist Scott King gaat op onderzoek uit en interviewt voor zijn populaire podcast zes personen, die deel namen aan de reis. Uit deze getuigenissen wordt duidelijk hoe deze ingewikkelde puzzel in elkaar zit. De problematiek van tieners met drank, relaties, drugs en pestgedrag wordt heel realistisch beschreven. Veel van de meningen van de geïnterviewde tieners komen overeen. De afwijkende gedachten zijn die van diegene, die toen en in het heden, geen duidelijk beeld hebben door drank- en drugsgebruik of door psychoses. Vergeet trouwens ook niet de ronddwalende heks, Oma Wier, als verdachte in de gaten te houden. Zij spookt volgens de legende nog steeds in de mysterieuze omgeving van Scarclaw rond en er worden angstaanjagende verhalen over haar verteld.

De start van het verhaal is mysterieus genoeg om verder te willen lezen. Als lezer moet je alleen wel even doorhebben, wanneer, hoe en wie aan het woord is bij de interviews. Buiten deze gesprekken worden namelijk ook gebeurtenissen van nu beschreven. En tijdens de gesprekken die King voert voor zijn podcast, zijn weer verhalen van anderen opgenomen.
King deelt tussen de diverse gesprekken door ook nog eens zijn eigen mening. Hierdoor krijg je als lezer een uitgebreid verslag van de diverse betrokkenen én van het slachtoffer. Maar dat maakt het in het begin wel lastig te volgen.
De hoofdstukken wisselen af tussen gebeurtenissen van toen, interviews en het heden. Als lezer ga je, met behulp van de aanwijzingen uit de podcast, zelf op onderzoek uit. Het boek was voor mij eigenlijk toch niet spannend genoeg, om het niet weg te kunnen leggen. Daarom was het lastig om de draad telkens opnieuw weer op te pakken en om terug in het verhaal te komen.
Dit is het tweede boek dat ik in de vorm van een podcast lees. Waarbij het eerste boek nog echt in de vorm van een boek was gegoten, is dit in Six Stories niet het geval. Waarschijnlijk vond ik het daarom ook lastig omschakelen naar deze verhaalvorm. De kaft van het boek ziet er mooi uit. Ik zag er, naast het donkere bos waar het verhaal zich grotendeels afspeelt, ook de frequentie van een audio-uitzending in. De titel is de logische uitkomst van de zes personen die worden geïnterviewd. Zo simpel, maar tegelijkertijd zo ingewikkeld.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 18 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Six stories / Max Wesolowski / Vertaling Ineke de Groot / Uitgeverij A.W. Bruna / 352 blz. / ISBN 9789400511521

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment