Aan elk verhaal zitten minstens twee kanten:
De jouwe en de mijne.
De onze en die van hen.
De zijne en de hare.
En dat betekent dat er altijd iemand liegt.

In Blackdown gebeurd eigenlijk nooit wat tot er een vrouw wordt vermoord bij een parkeerplaats. Journalist Anna Andrews is terughoudend als ze verslag moet doen van dit politieonderzoek. Rechercheur Jack Harper vermoedt dat Anna betrokken is bij de zaak, maar uiteindelijk wordt hij zelf verdacht.. Een van hen vertelt niet de waarheid. Maar wie?

Na de eerste twee boeken van Alice Feeney weet ik vooraf al dat het goed zit met dit boek. In het begin verdacht ik iedereen, want iedereen heeft een motief en iets verdachts en ze lijken elkaar allemaal te kennen. Anna en Jack kennen elkaar beter, maar ook spelen collega’s van Anna een rol in dit verhaal. Alles bij elkaar maakt het dat iedereen alleen nog maar verdachter werd. Iedereen kon de/een moordenaar zijn.

Naarmate het verhaal vordert worden een paar dingen duidelijk, maar krijg je voornamelijk steeds meer vragen. Het verdachtenlijstje is in het begin erg groot, net als de lijst met aanwijzingen naar de moordenaar en het waarom.
Feeney bouwt de spanning op een prettige en goede manier op door perspectiefwisselingen tussen Hij, Zij en een onbekend persoon. Als je denkt op een spoor te zitten, lijkt het soms te makkelijk om waar te zijn. We hebben hier namelijk te maken met een auteur die weet hoe plottwisten in thrillers moeten gaan. Niets is wat het lijkt..

Het lezen werd een nog spannendere speurtocht doordat ik het met fanatieke lezer Willemijn las en we tussendoor veel bespraken en speculeerden. Ik was scherp, want ieder woord kon belangrijk zijn. Goed lezen is de kunst, zo blijkt ook in dit verhaal. Snel lezen wil je met dit boek, maar is niet altijd aan te raden. Uiteindelijk bleek ik, net voor de ontknoping op het goede spoor te zitten en bepaalde aanwijzingen te hebben opgepakt.

Toch kan dit boek nét niet tippen aan het meesterlijke Soms lieg ik, over die uitkomst denk ik nóg na. Dat wil niet zeggen dat dit boek minder is, zeker niet. In Hij & Zij wordt niets aan het toeval over gelaten en dat maakt ook Hij & Zij tot een echte Feeney.

Hij & Zij / Alice Feeney / Vertaling Catalien en Willem van Paassen / Uitgeverij A.W. Bruna / 2021 / 367 blz. / ISBN 9789400 513556

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

No Comments

Post a Comment