Sara Lövestam neemt je mee met een heleboel zomervibes naar de Zweedse kust. Anna en Lou zijn daar beiden op vakantie. De twee zijn op het eerste zicht uitersten van elkaar. Maar toch speelt er een bepaalde aantrekkingskracht tussen de meisjes. Hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe minder de verschillen er toe doen. Maar kan hun liefde ook blijven bestaan als de zomer op zijn einde loopt?

Als vuur kan je eigenlijk in één zin samenvatten: twee meisjes leren elkaar kennen op een vakantie-eiland en worden verliefd op elkaar. Maar natuurlijk gaat het om veel meer dan dat: doordat Anna en Lou uit totaal verschillende milieus komen lijken ze niet voorbestemd om vriendinnen te zijn. Anna komt al jaren met haar alcoholverslaafde vader naar het eiland. Lou daarentegen komt uit een welgestelde familie, wat zullen haar vrienden en familie wel niet denken als ze met een arm meisje omgaat.

Het verhaal gaat over de nood om jezelf te kunnen zijn, en de krachten in je omgeving die je daarin willen tegenwerken, over zoeken naar de vrijheid om te zijn wie je bent, niet wat je omgeving van je verwacht. Er gebeurt dan ook niet zoveel in het verhaal. De kracht zit hem in de (openbloeiende) relaties en de gesprekken tussen de personages.
Inspiratie haalde de auteur bij zichzelf. Ook Sara Lövestam ontdekte op haar negentiende dat ze op meisjes viel. Ze vindt het dan ook erg belangrijk dat de personages in haar boeken ook zichzelf kunnen ontdekken, en dat ook de lezers van de boeken hun eigen gevoelens, ervaringen en strijd kunnen terugvinden.
Daarom past dit verhaal ook helemaal binnen de Querido Glow reeks die streeft naar meer diversiteit en inclusiviteit binnen de jeugdliteratuur.

De hoofdstukken worden om de beurt verteld vanuit het oogpunt van Anna en Lou, vanuit de derde persoon. Door deze verteltechniek te gebruiken komen we meer te weten over de gevoelens die Anna ervaart, maar ook hoe Lou zich voelt op het eiland en hoe ze omgaat met de tegenstrijdige gevoelens rond de ontstane vriendschap met Anna. Samen met deze vertelstijl gebruikt de auteur ook een duidelijk tegengesteld taalgebruik om de beide gezinnen en hun klassenverschillen neer te zetten. Zo heb je de vader die voortdurend bezig is met zijn werk en zijn smartphone en de barbiemoeder, tegenover de werkloze vader, lui, onbeholpen en alcoholist.

Voor Anna was het al duidelijk dat ze op meisjes valt. Voor Lou is dat een nieuwe ontdekking. Maar het personage van Lou evolueert nog op verschillende andere vlakken: ze wordt zekerder van zichzelf, leert opkomen voor zichzelf, maar ook meer te praten over haar gevoelens en ze neemt ook de tijd om anderen beter te begrijpen en te accepteren. Het karakter van Anna verandert iets minder doorheen het verhaal. Daar laat de schrijfster volgens mij een kans liggen. Ik was wel benieuwd naar mogelijke wendingen of ontwikkelingen in de verhaallijn tussen Anna en haar verslaafde vader. Anna werd dan weer wel (in tegenstelling tot het personage van Lou) van in het begin reeds als een goed uitgediept karakter neergezet: ze is creatief, avontuurlijk, een dromer, ze heeft een goede band met haar arbeidsongeschikte vader, ligt goed in haar kleine vriendengroepje thuis…

De auteur gebruikt bij gevoelens en gesprekken korte zinnen zonder veel uit te wijden. Het beschrijven van het eiland gebeurt dan weer beeldend en poëtisch. Dit leest heel aangenaam. Ik vind het ook fijn hoe de schrijfster weinig drukt legt op de lesbische relatie tussen de meisjes. Het loopt allemaal heel gewoon, onbezonnen, zonder problemen. Net zoals het zou moeten zijn. Al heb je wel de zoektocht van Lou en de twijfels over de reacties van haar omgeving. Die acceptatie is iets wat veel jongeren vandaag de dag nog bezighoud: hun familie en vrienden mogen dan wel openminded lijken, maar staan ze ook echt open voor een lesbische dochter of vriendin?

Het boek kwam in 2015 reeds uit in Zweden, maar werd pas in 2020 naar het Nederlands vertaald. Gelukkig maar, want zo’n zweverig zomerboek is ideaal om lekker weg te dromen bij het zwembad. Het verhaal leest vlot en heeft de juiste hoeveelheid ups-and-downs en aantrekking en afstoting die je bij een young adult liefdesverhaal verwacht. Zeker het lezen waard als je iets luchtig en ontspannend zoekt, dat je hart verwarmd (net als de titel). Het open einde laat je verder dromen over de (mogelijke) toekomst van de twee meiden.

Als vuur / Sara Lövestam / Vertaling Femke Muller / Uitgeverij Querido / 2020 / 246 blz. / ISBN 9789045124483

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

No Comments

Post a Comment