Amanda en Clay gaan op vakantie met hun twee kinderen naar een afgelegen woning op Long Island. De vakantie wordt echter verstoord als de verhuurders Ruth en G.H. opeens op een late avond op de stoep staan. Door een enorme stroomstoring in heel Noordwest Amerika waren zij genoodzaakt om terug te komen. Als niet veel later blijkt dat er ook stroomstoring is in het huisje, zijn de twee families op elkaar aangewezen. Wat is er aan de hand in New York? 

Ik moest erg wennen aan de gedetailleerde schrijfstijl van Alam. Hij weet enorme spanning op te bouwen terwijl er relatief weinig actie plaatsvindt. Alle gedachtes en gevoelens worden uitvoerig beschreven, waardoor Alam diepgang creëert in de eigenschappen van de karakters. Dit geeft je de mogelijkheid om je goed in te leven in de personages.

Voor mijzelf gebeurde er iets te weinig in het boek. De laatste paar hoofdstukken zat ik eigenlijk pas goed in het verhaal. Normaal had ik zo’n type boek al aan de kant gelegd, maar door de spanning die werd gecreëerd tussen de personages boeide het me toch. Wel vond ik het lezen van dit boek vrij vermoeiend, omdat je alle gevoelens en gedachten van de personages meekrijgt. Dit zorgde er voor mij soms voor dat ik gedeeltes las zonder dat ik echt goed wist wat ik aan het lezen was. 

Er komen zeker ook goede thema’s aan bod zoals etniciteit, klasse en hoe we ons gedragen in tijden van crisis. In het boek staat centraal dat mensen zijn geneigd voor zichzelf te kiezen als het erop aan komt. 

“George had op menselijk contact en empathie gerekend, maar hij was vergeten hoe de mensen werkelijk waren”. 

De niet concrete dreiging beangstigde de personages in het boek, maar verwarde mij als lezer continu. Het boek heeft surrealistische gedeeltes waarin ik mij steeds afvroeg of het uiteindelijk een droom blijkt te zijn of iets uit de filmwereld. Dit boek heeft zeker niet mijn persoonlijke voorkeur. Een boek waar weinig in gebeurd en heel erg gedetailleerd is geschreven. Ik raakte hierin de draad een beetje kwijt, waardoor ik ook mijn aandacht verloor tijdens het lezen.

Ik ben Esmée, afgestudeerd balletdocente aan de Royal Academy of Dance. Nu geef ik fulltime les in klassiek ballet en moderne dans. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

Laat de wereld achter / Rumaan Alam / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2021 / 255 blz. / ISBN 9789026354748

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

No Comments

Post a Comment