Sophie heeft de leukste baan van de wereld (vindt zij): bruiden helpen organiseren met hun perfecte bruiloft als anoniem bruidsmeisje. Als ze door de moeder van een welgesteld iemand benaderd wordt, ziet ze het als een kans om te groeien. De bruid, lady Cordelia Swann, is alleen niet de gezelligste bruid die Sophie heeft geholpen. Cordelia doet er namelijk alles aan om Sophie weg te werken en haar het leven zuur te maken. Naast dat Sophie zich niet laat kennen, heeft Cordelia ook best wel een knappe broer.. Hij mag alleen niet ontdekken dat zij in het bijzijn van Cordelia geen Sophie heet.

Ik had zin in een feelgood boek en daar was ik met dit boek aan het juiste adres. Wat een ontzettend leuk boek is dit! Dit is écht een feelgoodboek. Geen boek waar je in het verhaal moet komen, want op bladzijde een zit je er al in en kun je het nauwelijks wegleggen. Kate Birchill schrijft vlot, meeslepend en vooral met heel veel humor. Ik heb een aantal keer hardop moeten grinniken om Sophie en haar bruiden.

Sophie is een fijn personage door haar positiviteit, inlevingsvermogen, creativiteit en weet precies wat ze wil. Af en toe heeft ze haar onzekere momenten, zeker door Cordelia, waardoor ze heel realistisch overkomt. Daartegenover staat dat Cordelia als personage ook erg goed is neergezet. Als ik haar in een woord zou moeten omschrijven is het onuitstaanbaar. Ze verwacht erg veel van Sophie en wil haar er eigenlijk niet bij hebben. Waarom is zij zo geworden en waarom wil ze Sophie er niet bij hebben? Het maakt het voor Sophie niet gemakkelijker, zeker omdat ze af en toe Thomas, de broer van de bruid, tegen het lijf loopt. Wat mij betreft mocht de rol van Thomas groter zijn in het verhaal.

Hoewel het verhaal voornamelijk over bruid of diva Cordelia gaat, lees je tussendoor ook over andere bruiden, hun wensen en de daadwerkelijke uitvoering. Birchill tovert geregeld een lach op je gezicht tijdens het lezen doordat appgesprekken en mails zijn toegevoegd over het werk van Sophie.

Het enige wat nu nog mist is de verfilming van dit hilarische en ook wel romantische boek. Dat gaat een film zijn die je keer op keer wil kijken (tenzij ze geen leuke acteurs kiezen, maar daar ga ik niet vanuit). Als de film niet komt, zit er niets anders op dan het boek vaker te lezen. Een luchtig en fijn verhaal zonder dat het ergens saai of van hetzelfde wordt. Genieten met hoofdletter G!

De perfecte bruiloft / Katy Birchall / Vertaling Anna Visser / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 396 blz. / ISBN 9789024593217

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

No Comments

Post a Comment