Het verhaal begint op de dertiende verjaardag van Charlie. Haar vader is er vandoor gegaan en Charlie begrijpt er niets van. Ze is helemaal in de war, verdrietig en vooral heel boos. Charlie heeft een goede band met haar oma Sonja, maar daar vindt Charlie ook niet onmiddellijk een antwoord op al haar vragen. Bij haar moeder kan ze ook niet terecht, want sinds het vertrek van haar vader sluit haar moeder zich op met haar verdriet. Charlies vader zelf lijkt ook onbereikbaar.
Op een dag breekt er brand uit op school. Gedreven door haar woede en onmacht beschuldigd Charlie Kat ervan iets met de brand te maken te hebben. Kat is immers haar grootste vijand op school.
Maar welke gevolgen heeft deze beschuldiging? En vindt Charlie ooit nog de rust terug na de orkaan die in haar raast?

In het verhaal komen maar een beperkt aantal personages aan bod. Charlie, haar ouders, haar oma Sonja, Kat (de pestkop op school) en Liv (Charlies beste vriendin). Dit houdt het verhaal overzichtelijk. Het volledige verhaal is vanuit de ik-persoon, Charlie, geschreven. We leren de andere personages dus ook alleen maar kennen op de manier dat Charlie over hun denkt. In het begin worden de personages heel zwart-wit beschreven. Ze zijn goed of ze zijn slecht in het oogpunt van Charlie. Naarmate het boek vordert merk je dat Charlie haar meningen over haar vrienden en familie wat bijstelt. Dit toont ook mooi de groei van Charlie zelf. Ze wordt veel volwassener in haar manier van denken en doen: ze liegt niet meer, beseft dat daden gevolgen hebben, staat meer open om over haar gevoelens te babbelen….

Een mooie link die de auteur gemaakt heeft zijn de titels van de hoofdstukken in het verhaal. Het zijn telkens zinnen die Charlie verder in het verhaal zegt of denkt, en het zijn telkens ook leugens. Wat weer mooi samenhangt met de titel van het boek en de boodschap in het verhaal.

De rode draad in het verhaal is duidelijk ‘liegen’. Zoals vertelt komt dat terug in de titel van het boek en van de hoofdstukken. Maar ook bij alle
gebeurtenissen: haar vader had een affaire die hij verzweeg, Charlie liegt over de brand op school, Charlie is eigenlijk geboren op vrijdag de 13e en niet op de 14e zoals haar vader op het stadhuis aangegeven heeft…
Er komen verschillende leugens voor: leugentjes om bestwil, leugentjes uit zelfbescherming… Maar eigenlijk komt een leugen nooit alleen en raak je steeds dieper in een put, waar je enkel door de waarheid te vertellen terug uit komt. Het verhaal draagt daarom een mooie boodschap: als je liegt, moet je ook de gevolgen ervan dragen, en je gaat je pas echt beter voelen als je de waarheid vertelt.

Andere belangrijke thema’s zijn de invloed van een scheiding op het leven van kinderen, pesten, het (leren) praten over je gevoelens, en ze niet opkroppen tot je ontploft. Van de Wijdeven weet goed neer te zetten hoe de dertienjarige Charlie zich voelt bij de plotse scheiding van haar ouders, en wat de gevolgen zijn als er niet écht gepraat kan worden met elkaar.

Het verhaal bevat enkele mooie statements en zet jonge lezers hopelijk aan het denken over enkele vraagstukken waarmee ze in het leven worstelen. Oudere lezers gaan volgens mij minder voldoening halen uit dit boek. Al hoop ik dat het bij hun ook de ogen opent naar de trauma’s die een scheiding met zich kunnen meebrengen, en wat het precies inhoudt als je een kind bent dat moeilijk uit zijn schulp komt: dat het binnenin wel pure razernij en chaos kan zijn.

Leugenaar Leugenaar / Herman van de Wijdeven / Querido / 2020 / 189 blz. / ISBN 9789045124087

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

No Comments

Post a Comment