Greenwood is een verhaal over de excentrieke gelijknamige familie Greenwood. Als lezer volg je de levens van de verschillende familieleden die stuk voor stuk een bijzondere band met bomen hebben. Op zichzelf al afdoende basis voor een goed verhaal, maar daar houdt het niet bij op. De verschillende manieren waarop de bijzondere band met bomen zich uit zijn namelijk niet allemaal even verenigbaar.

Willow (wilg in het Nederlands) bijvoorbeeld beschermt bomen als voltijdbaan. Dit conflicteert met haar vader Harris die als houthakker rijk is geworden van het verkopen van hakhout. De zoon van Willow, genaamd Liam, maakt carrière als meubelmaker. Om zijn moeder een plezier te doen doet hij dit wel met hout dat door anderen al afgeschreven is. Everett, de broer van Harris, verkiest de rust en stilte van het bos boven het drukke maatschappelijke leven. Hij leeft een groot deel van zijn leven in een bos, waar hij zich voedt met de sapstromen van bomen. Deels verkoopt hij deze op de lokale markt om wat geld te verdienen waarmee hij zijn dieet kan aanvullen. Het laatste familielid, het eerste dat je leert kennen, is Jacinda alias Jake Greenwood: een jongedame die als gids rijke mensen rondleidt in één van de laatste oerbossen op aarde.

O ja, het verhaal speelt zich overigens – ten dele – af in een dystopische toekomst waar de wereld letterlijk tot stof vergaat. Bomen zijn een schaars goed geworden. De verschillende familieleden willen voor het grootste deel niets met elkaar te maken hebben, maar de toestand van de wereld en een verrassingselement dat ik hier niet zal verklappen zorgen ervoor dat ze elkaar gaan helpen en dat de familiebanden toch weer wat worden aangetrokken.

Spektakel genoeg voor de ruim 500 bladzijden die het boek rijk is. Mijn enige punt van kritiek is dan ook dat de constante vlagen van sensatie maar weinig ruimte bieden om stil te staan bij de personages. Wat je zelf als lezer van de beschreven persoonlijkheden en hun situaties vindt moest voor mijn gevoel steeds wachten tot een levensgrote bedreiging het verhaal weer verlaat. En ik kan je alvast wel vertellen dat de bedreigingen elkaar nauw opvolgen. Voor de lezer die geniet van spanning en sensatie een absolute aanrader. Mocht je op zoek zijn naar een wat bescheidener verhaal over de worstelingen van het alledaagse leven dan is dit niet het boek wat je zoekt.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens, 23 jaar, derdejaars studente Nederlandse taal en cultuur, Universiteit Leiden.

Greenwood / Michael Christie / Vertaling Anke ten Doeschate / Uitgeverij Signatuur / 2020 / 523 blz. / ISBN 97890 56726294

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment