Hoe ver wil je gaan voor perfectie?

De wereld van ballet, zoals beschreven door Charaipotra en Clayton is als een wereld vol met jaloezie, haat en racisme. Waar ambitie en competitie geen grenzen kent, waar er niet geschuwd wordt om seks te gebruiken om succes te behalen en waar choreografen agressieve uitbarstingen kennen. Iedereen probeert het beste uit zichzelf te halen, ook al moet het door anderen naar beneden te halen, pillen te slikken of jezelf te verloochenen. De manier waarop is niet relevant, het gaat dát je de top bereikt. Het boek beschrijft op een rauwe wijze de mentale spelletjes die mensen met elkaar kunnen spelen om elkaar gek te maken. Het is geen positieve beschrijving door de schrijfsters, maar het zal zeker de realiteit zijn in op sommige plekken. De lezer zal zich aan het einde van het boek waarschijnlijk opgelucht voelen om geen balletdanseres te zijn op de school in Tiny Pretty Things.

Schrijfsters Charaipotra en Clayton hebben erg hun best gedaan om de balletdanseressen een diverse achtergrond te geven, zodat zij allen bijdragen aan het perspectief op de balletwereld. Er is een rijke, blanke balletdanseres die alles mee heeft. Gigi is een Afro-Amerikaanse dame die zich juist probeert te verzetten tegen de houdingen van de andere balletdanseressen. Ten slotte is June half Koreaans en vanuit haar omgeving wordt veel druk opgelegd om te slagen, waardoor ze de grenzen van haar lichaam overschrijdt. Na het introduceren van de personages, die elk heel divers zijn, hebben de schrijfsters wel nagelaten om de personages te laten ontwikkelen. De sfeer blijft achterbaks en achter de ellebogen, en niemand van de personages verandert zijn houding ten opzichte hiervan.

De prestatiedruk die jonge meiden voelen, en al helemaal jonge meiden in de balletwereld, werd op een heel pakkende en realistische manier beschreven. Ook hoe deze druk mensen dingen laat doen, die ze normaal nooit zouden doen. Het laat tevens zien hoe in topsport alles kan gaan draaien om één ding, namelijk het goed zijn in ballet. De balletdanseressen ontlenen hun persoonlijkheid aan het goed zijn in ballet, en dit levert problemen op als de prestaties tegenvallen. De schrijfsters laten op een pijnlijke wijze zien hoe ver je mentaal en lichamelijk kapot kunt gaan in een wereld zoals de balletwereld (wat ook zal gelden voor andere gebieden waar op hoog niveau gewerkt of gesport wordt). In de levens van deze meiden kan de rest allemaal op de achtergrond verdwijnen, en de lezer wordt daar zo in mee gezogen dat het als normaal voelt dat de rest niet meer relevant is. Dit is de kracht van Tiny Pretty Things, de lezer kijkt er niet meer van op welke nare dingen er gebeuren en wat de meiden elkaar aan doen.

Een minpuntje van het verhaal is dat er constant nieuwe complicaties geïntroduceerd werden in het verhaal, zonder dat alles werd afgewerkt. Het leek alsof het alleen maar verder aftakelde, zonder dat er iets opgelost werd. Nu komt er een tweede deel aan, waardoor het kan zijn dat in dit deel uitkomsten toegelicht worden. Het einde zal ook niet elke lezer bekoren, maar dit hangt ook af hoe deze situatie wordt opgelost in het komende deel. Dat kan het einde van dit boek maken of breken.

Voor de fans van films zoals Black Swan, is Tiny Pretty Things ook een heerlijk boek om te lezen. Tiny Pretty Things voert thema’s aan die nieuw aanvoelen, in een setting waar nog niet veel boeken hun verhaal laten plaatsvinden. Het is geen boek met literaire diepgang, maar wel eentje vol met bitchy personages die elkaar alles aandoen zodat zij zelf successen kunnen behalen. Van het boek is tevens een serie gemaakt die nu te zien is op Netflix. Zeker een serie die het waard is om te kijken.

Disclaimer: dit boek behandelt meerder typen mentale problemen en aandoeningen.

Ik geef het boek 4 sterren.

Pretty Little Things / Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton / Vertaling Elsbeth Witt / Uitgeverij Blossom Books / 2020 / 397 blz. / ISBN 978 94 634 915

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment