Het meest recente boek van John Green is geen boek zoals men in de traditionele zin van hem zou verwachten: geen jonge hoofdrolspelers die door een samenloop van omstandigheden moeten vechten voor hun happy ever after. Geen roadtrip ter zelfontdekking. En bovenal, geen waarnemende verteller. Want, zoals Sarah (de vrouw van Green) ooit heeft gezegd, we zijn geen waarnemers van de wereld, maar deelnemers. En met dit boek stapt John Green uit zijn waarnemende rol – weg van de geheimtaal verstopt in de alom bekende Young Adult boeken – om ons zijn review van de wereld te geven. En om ons deelgenoot te maken van het fantastische gevoel dat ontstaat wanneer je zo ver bent om verliefd te zijn op de wereld zoals die is.

Het antropoceen verwijst naar het geologische tijdperk van de mens, gedefinieerd door Nobelprijswinnaar van eigen bodem Paul Crutzen. Green neemt in dit boek ook zeker ruim de tijd om zowel het recente QWERTY-toetsenbord als de minder recente Velociraptors te bespreken. Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen? bestaat uit ongeveer veertig korte essays, elk in een apart hoofdstuk en met een willekeurig thema. Ondanks de verscheidenheid aan onderwerpen besproken in de essays, weet Green elk hoofdstuk persoonlijk en herkenbaar te maken voor lezers. De diepgang waarmee bijvoorbeeld de ontdekking van de grotschilderingen van Lascaux is omschreven zal zelfs lezers die niet veel met geschiedenis hebben weten te boeien, mede dankzij de wederom pakkende en laagdrempelige schrijfstijl van Green. Neem zo ook de kras-en-ruik stickers die velen vast vergeten zullen zijn, maar waar ooit een ware handel in was tijdens de pauzes op school. Een goede 3,5 sterren waard niet zozeer om hun kunstmatige geur, maar de jeugdherinneringen die ze representeren.

Het ultieme doel van John Green was om met dit boek uit de schaduw van zijn YA-personages te stappen. Veelal heeft hij de vraag gekregen of het vermogen om zo gedetailleerd en meeslepend te schrijven over mental health voortkomt uit eigen ervaring met de psychologische kwalen die naar de voorgrond treden in zijn boeken. Hier wordt dan voornamelijk op geantwoord dat, natuurlijk, schrijvers altijd een deel van zichzelf verwerken in het boek. Maar in dit non-fictie – op sommige momenten haast biografische – boek hoeven we niet te raden op welke momenten Green authentieke ervaringen heeft verwerkt. Heel open legt hij uit waarom bijvoorbeeld staphylococcus aureus absoluut slechts één ster verdient omdat het virus, ondanks gebrek aan moedwil in intenties, voor hem toch heeft geleid tot een minder prettig ziekenhuisbezoek. Daarnaast spreekt Green ook over zijn eigen worstelingen met mentale gezondheid, waarin hij in detail treedt over de periode dat hij met depressiviteit kampte en tijdelijk afscheid moest nemen van zijn baan bij Booklist om zich te focussen op herstel. Niet alleen krijgen we als lezers zo de kans de schrijver achter de boeken beter te leren kennen, maar ook draagt het bespreekbaar maken van deze thema’s bij aan het doorbreken van een voortdurend stigma omtrent psychische problemen.

Het boek gaat van de hak op de tak en er is geen enkele rode draad te vinden in de thema’s naast dat Green er persoonlijke ervaringen mee heeft. Het is geen verhaal, maar een zeer subjectieve omschrijving van de wereld zoals we die kennen met al haar hoogte- en dieptepunten. En toch is het prachtig. Op dat we allemaal verliefd mogen worden op de wereld om ons heen. Leef je leven. Leef je leven. Leef je leven. – Sendak

Ik ben Janine, student Development Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen en leesgek. In mijn vrije tijd is de kans groot dat ik word gespot met een goed boek en grote kop thee of koffie. Paperback of E-book, fantasy of thriller, Engels of Nederlands: op mijn to be read stapel ligt van alles wel wat!

Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen? / John Green / Vertaling Aleid van Eekelen-Benders en Rob Kuitenbrouwer / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2021 / 336 blz. / ISBN 9789024595129

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment