“Roman waarin God de kans krijgt het onmogelijke mogelijk te maken”.
Deze woorden, weergegeven op de omslag van het boek, maakten mij meteen nieuwsgierig naar het verhaal van Duinbrand. Wat is er precies onmogelijk? Wat heeft God hiermee te maken? Zou het onmogelijke in het verhaal ook daadwerkelijk realiteit worden? Als lezer word je niet lang in het duister gehouden. We bevinden ons in een klein vissersdorpje, Zeewijk genaamd, in de jaren zeventig. Paul groeit hier op in een streng religieus gezin. Normaliter gebeurt er niet zo veel in het dorp. Iedere schooldag beklimt Paul de steile Hoogstraat naar zijn basisschool om dan vaak uitgekafferd te worden door de meester. Op zondag gaat hij samen met zijn gezin naar de kerk. En als het even kan knijpt hij er tussenuit om zich te verschuilen in een warme duinpan waar hij kan wegdromen bij beelden van alle exotische plekken waar hij zijn passagiers als piloot veilig naartoe zou vliegen. 

Op een dag strijken er zigeuners neer vlakbij het dorpje. De komst van deze onwelkome vreemdelingen – het is heel duidelijk dat de dorpelingen ze als dusdanig bestempelen – doet een hoop stof opwaaien in het dorp. Een politieagent die een kijkje komt nemen raakt vrijwel direct slaags met een groepje zigeunerjongens. Een winkelier wordt bestolen, evenals een vrouw die bij terugkomst thuis een lege portemonnee aantreft. Er daalt een gespannen, angstige sfeer neer in het dorp die niet wordt opgelost en die uiteindelijk zal leiden tot een uitbarsting van geweld tussen de twee groepen. In de tussentijd ontmoet Paul één van de nieuwelingen, namelijk het meisje Kima, en de twee worden verliefd op elkaar. Paul hoopt de schijnbaar onoverkomelijke verschillen tussen zichzelf en Kima te kunnen overbruggen, maar weet dat het niet makkelijk zal zijn. De onmogelijkheid in kwestie blijkt de relatie tussen Paul en Kima te zijn. 

Ik wil geen spoilers geven dus als je wilt weten of hun liefde mag blijven voortbestaan dan zul je het boek zelf moeten lezen, maar ik kan je wel vertellen dat ik van het einde van het verhaal niet bijster onder de indruk was. Er was één specifieke gebeurtenis waarvan ik graag wilde weten hoe dat zou gaan, maar de schrijver heeft ervoor gekozen om het verhaal precies op dat punt te beëindigen. Eén van de elementen van het verhaal waar ik wel erg van genoten heb zijn de sfeervolle beschrijvingen van het dorpje Zeewijk. Op sommige momenten waande ik me net als Paul in de duinen, omringd door helmgras met mijn vingers in het rulle zand. Wat ik tevens zeer sterk vond aan het verhaal is de wijze waarop Haasnoot laat zien hoeveel invloed het op de jonge Paul heeft om op te groeien in zo’n sterk religieus gezin als het zijne. Hij is zo doordrongen van religie dat hij soms denkt in Bijbelzinnen en wanneer hij een keer bijna stikt in zijn eten interpreteert hij dit als een teken van God dat hij van het juiste pad was afgedwaald, maar een tweede kans krijgt van Hem. Dit vond ik tegelijkertijd fascinerend en dieptreurig; het verhaal biedt een weergave van hoe bepalend, beklemmend het kan zijn om op te groeien met bepaalde ideeën waar je je als kind nog niet tegen kan weren. 

Al met al heb ik genoten van Duinbrand. Ik zou het niet snel aan iemand aanraden die iets wil lezen gerelateerd aan het thema van de Ander, vreemdelingen, vluchtelingen, etc. Dan zou ik bijvoorbeeld eerder De ontelbaren van Elvis Peeters aanraden. Maar vooral Haasnoots prettige schrijfstijl en sfeervolle beschrijvingen maken het boek de moeite waard. 

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens, 23 jaar, derdejaars studente Nederlandse taal en cultuur, Universiteit Leiden.

Duinbrand / Robert Haasnoot / Uitgeverij De Geus / 2020 / 248 blz. / ISBN 9789044543278

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment