In Verwachting zijn de drie beste vriendinnen, Cate, Lissa en Hannah onafscheidelijk. Samen wonen ze in een prachtig huis in het oosten van Londen. De drie zijn jong en hebben flinke ambities. Zo zijn ze niet weg te slaan op feestjes, houden ze van kunst en willen ze graag de maatschappij helpen veranderen. Ook hun liefdesleven staat niet stil. Cate, Lissa en Hannah zijn nog jong en onbezonnen en hebben nog een heel leven voor zich.
Tien jaar later is alles anders. De drie vrouwen worstelen met vragen: hebben ze bereikt wat ze wilden bereiken toen ze jong waren en hoe zinvol is hun leven op dit moment? Zo staat Lissa op het punt om door te breken als actrice, maar is haar thuisfront alles behalve stabiel, heeft Cate een prachtige zoon, maar zit ze onwijs met zichzelf in de knoop en wil Hannah niets liever wil dan haar prangende kinderwens vervullen. Lukt het de jonge vrouwen om zichzelf en elkaar weer terug te vinden? 

Van de cover van het boek word ik niet gelijk warm. Ik vind hem een klein beetje saai. Drie jonge vrouwen liggend op een grasveldje. De gebloemde jurkjes en de enorme kauwgom bel die een van hen blaast maakt het geheel nog enigszins aantrekkelijk.  Wel word je als lezer aan het denken gezet wat er met de quote onder aan de titel ‘wat is er gebeurd met de vrouwen die we zouden worden?’ bedoeld wordt. Hebben de vrouwen hun doel bereikt of is hun leven totaal anders verlopen?

Ik was erg benieuwd naar dit boek, mede doordat ik zelf in verwachting ben, en had dan ook hoge verwachtingen toen ik begon met lezen. Drie beste vriendinnen en allemaal worstelen ze met de vraag: wel of geen kinderen en ben ik gelukkig nu ik wel een kindje heb? Helaas kon dit boek mij niet zo ontroeren zoals de quote van The Guardian aangeeft op de cover van het boek. Dit omdat het boek voor mij wat te rustig voortkabbelt en ik niet helemaal de perfecte doelgroep ben voor een boek als dit. Ik denk dat een dertiger of veertiger meer passend zou zijn qua doelgroep voor dit boek. 

Anna Hope vertelt in elk nieuw hoofdstuk weer een nieuw stukje uit het leven van de drie vriendinnen. Hoe hebben ze elkaar leren kennen, welke keuzes hebben ze moeten maken en hoe staan de drie vriendinnen na tien jaar in het leven en hoe is het met hun vriendschap? Door deze verschillende aspecten te belichten in verschillende hoofdstukken kom je veel over de vriendinnen te weten en kun je voor elk van hen niets meer dan respect hebben. Je hoopt als lezer dat ze alle drie hun geluk zullen vinden. De flashbacks die worden toegevoegd waarin de vriendinnen terugkijken naar het studentenhuis waar ze gedrieën woonden is om nostalgisch van te worden.  
Cate, Lissa en Hannah worden door de schrijfster niet alleen belicht om hun goede eigenschappen, maar ook hun slechte eigenschappen komen aan bod en laten duidelijk zien waar de vrouwen mee worstelen in hun leven. 

Verwacht in dit boek geen spannende en onverwachte plottwists, maar geniet van de kleine dingen waar groots over geschreven wordt. De schrijfster is een kei in het beschrijven van de soms pittige dialogen tussen de vrouwen en hun families. Je wordt als lezer meerdere malen op het verkeerde been gezet en moet net zoals de drie vriendinnen je verwachtingen steeds bijstellen.Verwachting is een klein geschreven uniek boek, dat grootse onderwerpen niet onberoerd laat. Het zet je aan het denken of je als lezer en persoon tevreden bent met je eigen leven.

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer, 25 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige op een recovery.

Verwachting / Anna Hope  / Vertaling Gerda Baardman / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2021 / 368 blz. / ISBN 9789026352850

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment