Het debuut van Suzanne Van Bilderbeek, Zolang je van me houdt is een boek in het New Adult genre. Tijdens het zien van de cover was ik direct verliefd. De verbondenheid die je op de cover ziet, sprak mij onmiddellijk aan. Doordat de cover me aansprak, begon ik al na te denken: Wie zie ik op de cover? Hoe is hun relatie? Hoe voelen ze zich?

De schrijfster neemt je mee in het verhaal van Sasha en Daniel die friends with benefits werden. Nooit hadden ze gedacht dat dit moeilijk zou zijn. Beide personages worden geconfronteerd met zichzelf en het verleden. Twijfels komen en beiden worden op de proef gesteld. De essentie is: Hoe ga je om met twijfels? 

In het verhaal komen zowel Sasha als Daniel aan bod. De hoofdstukken wisselen tussen beide personages af. Zo leert de lezer beide personages beter kennen. We komen hun leefomgeving te weten, hoe hun vrienden zijn, hoe hun familie is, hoe ze denken over elkaar en veel meer. Sasha is iemand die alles doet om iemand gelukkig te maken. De grote vraag is: Is ze zelf wel gelukkig? Er zijn momenten dat ze op haar strepen staat, dat siert haar. Ze is kwetsbaar, maar enkel bij mensen die ze vertrouwd. De mensen om haar heen is een must. Ze is niet graag alleen.

Daniel vond ik eerst niet leuk. Hij was niet lief in het begin voor Sasha. Mensen kunnen veranderen en dit doet Daniel in het verhaal. Zijn verandering is mooi. Hij is kwetsbaarder en gevoeliger geworden en draagt Sasha meer en meer op handen. De clue voor beide zal zijn om te communiceren, maar is dit genoeg? 

De schrijfster is goed in het beschrijven van gebeurtenissen vooral wanneer er expliciete scènes naar voren komen. Deze waren realistisch en naar mijn gevoel passend. De scènes waren niet te beschrijvend maar net goed. Het verhaal leest weg als een trein. Soms zijn er kleine schoonheidsfoutjes aanwezig, dit is miniem. Dit stoorde mij niet. 

Centraal in het verhaal staan vriendschap en liefde. De band die Sasha en Daniel hebben is een rollercoaster. Liefde en vriendschap kan mooi zijn, maar het is meer dan dat. Vertrouwen is ook een belangrijke factor. De schrijfster toont hoe snel vertrouwen geschaad kan worden doordat er wantrouwen is. Dit kan door miscommunicatie of iets gezien te hebben. Hoe komt dit wantrouwen er? Door de rugzak die de personages hebben. Ieder personage draagt geluk en tegenslag mee. Niemand heeft een lege rugzak net zoals in het echte leven.

Ik vind het mooi dat Zolang je van me houdt geen rozengeur en maneschijn is. Jongeren maken veel mee in het leven en dit eens lezen doet deugd! Het toonde aan dat er nog jongeren zijn die moeite hebben met hun emoties te uiten, het onderhouden van relaties, het zoeken naar een goede toekomst. Het leven is met vallen en opstaan en we kunnen bij elke gebeurtenis iets leren en ermee omgaan. Dit boek toont het. Deze gedachte zal ik meenemen in mijn eigen leven. 

Ik ben blij dat er een vervolg komt. Ik heb niet genoeg gekregen van Daniel en Sasha. Het einde is spannend. We hoeven niet lang te wachten op het vervolg. Eind 2021 verschijnt deel twee.

Deze recensie is geschreven door Kayleigh. Zij woont in Oostende, is afgestudeerd als sociaal werker. Ze is een trage lezer die vooral boeken leest die haar nieuwsgierig maken na het zien van de cover. Het leukste aan lezen is: reizen zonder weg te moeten uit je zetel.

Zolang je van me houdt / Suzanne Van Bilderbeek / Uitgeverij Imaginarybooks / 2021 / 400 blz. / ISBN 9789090339801

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

No Comments

Post a Comment