The understudy gaat over vier vriendinnen en hun moeders, waarbij de dochters op een beroemde toneelschool zitten. Alles loopt op rolletjes totdat er een nieuw meisje op school komt, Imogen. Zij wakkert gevoelens aan bij de vriendinnen die hen herinneren aan hun verleden, waar pesterijen en andere nare dingen zijn voorgevallen waardoor hun band nooit meer zo geworden was als daarvoor. Eigenlijk gebeuren er juist rare dingen sinds de komst van Imogen. Als dan een muziekdoos gevonden wordt in een kluisje van één van de leerlingen met een bebloede balletdanseres, begint een reis vol met leugens en verraad.

De kracht van het boek ligt vooral in de verschillende perspectieven, omdat hier duidelijk wordt wat de beweegredenen en de persoonlijkheden van de moeders zijn. De dynamiek tussen de vier wordt ook duidelijker voor de lezer, dit geeft een extra dimensie aan het verhaal en zorgt voor betrokkenheid bij het verhaal van de lezer. Elke moeder heeft ook haar eigen problemen, eentje gaat naar bed met het hoofd van de school, de ander probeert een leerlinge van school getrapt te krijgen. Voor lezers die een hoofdpersoon leuk moeten vinden om het boek aangenaam te kunnen vinden kunnen De understudy beter overslaan, omdat de moeders vooral erg manipulatief en arrogant zijn. Het verhaal speelt zich af op een prestigieuze toneelschool, de perfecte setting voor een intrigerende thriller. Want op een plek met de meest ambitieuze jongeren, waar dromen vernielt en gecreëerd worden, is de grote vraag: hoe ver ga je voor succes?

De schrijvers belichten de problemen die opspelen als je kind op hoog niveau een sport beoefend. De afkeer van anderen voor het succes van een ander, de gemene dingen die mensen doen als ze jaloers zijn en hoe pusherig ouders kunnen zijn om hun kind te laten slagen. Het is erg knap dat het niet op te merken was dat de schrijvers wisselden, de schrijfstijlen liepen naadloos in elkaar over. Als het niet op de pagina gestaan had dat een andere schrijver het gedeelte had geschreven dan was het niet opgevallen.

Een minpunt van De understudy was dat er soms veel overbodige informatie in voorkwam. Vaak leek het alsof er gedeeltes opgevuld moesten worden, omdat de informatie niets toevoegde aan het verhaal en afleidde van de hoofdlijn. Daarnaast kan het voorstelbaar zijn dat met acht verhalen verwarring optreedt, helemaal om te bedenken welke dochter bij welke moeder hoort. Dit zal ook niet voor iedere lezer een fijne afwisseling zijn, omdat het ook weer kan afleiden. Toch zijn de ‘oer’ gevoelens van de moeders zo sterk beschreven dat het samen met de elitaire setting veel smaakmakende scènes oplevert.

Toch is De understudy niet de fenomenale thriller die je misschien zou verwachten kijkend naar de samenstelling van schrijvers en schrijfsters. Het plot is niet bijzonder of extreem goed doordacht, het is beter te typeren met het woord ‘degelijk’. De setting is interessant, de personages zijn heerlijk egoïstisch, alleen de verhaallijn is wat simpel opgezet. Er zijn geen grote plottwisten die de lezer van de stoel af laat vallen. Ondanks dat De understudy een thriller is die niet snel de neiging oproept om het later nog een keer te lezen, zal de lezer toch een fijne ervaring overhouden aan het lezen van De understudy.

Voor liefhebbers van bijvoorbeeld Gossip Girl is De understudy een echte aanrader! Het zit net als die serie vol met wraakgevoelens, roddels en geheimen. Het boek belicht de grillen van topsport en het fanatisme van ouders om hun kind de beste te laten zijn; wat het kost om de beste te zijn.

Ik geef het boek 4 sterren.

De understudy / B.A. Paris, Claire Mackintosh, Holly Brown, Sophie Hannah / Vertaling Ireen Niessen / Uitgeverij Ambos Anthos / 2019 / 363 blz. / ISBN 978 90 263 5085 6

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment