Liefde en Ananas gaat over Anna. Anna is net dertig, maar is bepaald nog niet waar ze wil zijn. Ze is al jaren niet verliefd geweest, woont in een studentenflat en kan op haar werk niet doorgroeien. Via dat werk ontmoet ze wél een aantal leuke mannen. Tenminste, dat denkt ze, want ze ontdekt helaas al snel dat er telkens weer wat mis mee is. Of is er soms iets mis met haar?

Anna werkt al een jaar of acht voor een grote Nederlandse uitgeverij en deelt op haar dertigste nog altijd een flat met twee studenten die bedrijfskunde studeren. Gezien haar leeftijd maakt haar omgeving zich steeds meer zorgen of Anna wel ooit aan de man gaat komen, zo ook Anna zelf. Ze krijgt genoeg kansen om af te spreken met leuke mannen, maar het gaat nooit verder dan een eerste date of het gaat anders dan verwacht. En dan is dat ook nog eens grotendeels haar eigen schuld. Ze denkt te diep na over alles wat er tijdens een dat gebeurt, het lukt haar niet om een relatie te krijgen en denkt steeds vaker of er dan niet iets mis is met haar. Ze wil niet meer leven zoals het nu gaat en besluit meer actie te ondernemen om een leuke man aan de haak te slaan.

Anna heeft weinig sociale contacten en hierdoor probeert ze haar liefde te vinden bij haar werk, dit lijkt niet alleen bij Anna het geval te zijn want volgens mij wordt er op het werk meer geroddeld en geflirt dan dat er gewerkt wordt. Ik moest dan af en toe ook hardop lachen om haar observaties van andere mensen. Haar collega’s zijn een geval apart en vooral die van het mannelijk geslacht. 

Anna is een personage dat je meteen aanspreekt, iedereen kan zich op een bepaald moment in zijn of haar leven wel identificeren met haar. Anna doet zo haar best, maar het vinden van haar grote liefde gaat nog altijd niet over rozen. Zo is er bijvoorbeeld haar collega Daniël, waar een grote aantrekkingskracht mee is. Ze weet echter niet of hij haar wel leuk vindt. Verder is er ook een goede klik met haar baas, Mark. Maar ook collega Mark, uit Londen, die tijdelijk op haar kantoor komt werken blijkt wellicht wel een leuke match te zijn voor Anna. Er lijkt keuze genoeg te zijn, maar is één van deze mannen dan de ware voor haar?

Het boek is soms wat rommelig geschreven, het is het debuut van de auteur dus dit kan ik eigenlijk altijd wel vergeven. Het boek is vlot en lekker sarcastisch geschreven, hier hou ik van. Ik heb regelmatig moeten lachen om wat er met Anna gebeurde door haar onhandigheden, niet altijd met een goed gevolg van dien. Waar Anna dan wel mee zat, maar de andere kant snel overheen kon stappen. Gelukkig komt op het einde natuurlijk alles weer goed, alleen of het in die liefde nou zo wil vlotten voor Anna, zal je toch zelf moeten gaan lezen.

Al met al is Liefde en Ananas een mooi debuut van Isabelle Paz Soldan. Ze heeft met het boek een heerlijk, humoristisch verhaal geschreven dat ik met plezier heb gelezen. Of ik de andere delen ga lezen, dat zie ik tegen de tijd dat ze uit zijn gekomen. Ik ben er zeker benieuwd naar!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 31 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daphne.elianne

Liefde & Ananas / Isabelle Paz Soldan / Uitgeverij Zomer & Keuning / 2021 / 238 blz. / ISBN: 978 902 0541 489

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

No Comments

Post a Comment