In Geschenk onder de boom word je vanaf bladzijde één meteen in het verhaal gesmeten. We maken kennis met de hardwerkende weduwnaar William. Hij wil zijn dochtertje Hannah alles kunnen geven nu zijn vrouw Ilse er niet meer is, maar tegelijk vlucht hij zo hard in zijn werk dat er van het hele familiegebeuren niets meer over blijft. De opvoeding van Hannah geeft hij uit handen aan diverse kindermeisjes die het stuk voor stuk niet lang volhouden.

Zijn tegenspeelster is de mature vrouw Lucy. Ook haar leren we al in het eerste hoofdstuk kennen. Williams bedrijf wil haar namelijk uit haar huis zetten: door omstandigheden heeft ze dan niet alleen geen familie en geen werk meer, maar ook nog eens geen thuis. Dat Lucy Hannahs nieuwe kindermeisje wordt is dan ook het begin van dit mooie verhaal.

In niet meer dan 58 pagina’s slaagt Patricia Van Dam er in om een prachtig kerstverhaal neer te schrijven. Waar de sfeer ten huize William aan het begin van het verhaal ver te zoeken is – door de onbekwame kindermeisjes, de afwezigheid van de workaholic vader en geen enkele verwijzing naar het mooie gezinnetje dat er ooit was voor het overlijden van Ilse – voel je meteen de shift naar een warme welkome thuis door de komst van Lucy. Lucy laat Williams ogen opengaan door hem met zijn neus op de feiten te duwen over zijn afwezigheid in Hannahs leven en ze zorgt ook voor een echt warm nestje voor Hannah. Het was ontroerend en medelevend om te lezen welke veranderingen deze dame in het huis teweegbracht. Bij elke nieuwe actie van Lucy voel je de warmte bij jou als lezer binnenstromen.

Zelf zou ik het wel nooit durven om zo hard tegen mijn baas in te gaan of zulke veto’s te stellen als Lucy bij William doet. Maar het werkt duidelijk wel in dit verhaal.

Dat je het einde al van ver ziet aankomen geeft ook helemaal niets. Als je niet van zulke zeemzoete happy ending verhalen houdt, dan zal je minder fan zijn van Geschenk onder de boom. Alle andere lezers zullen zeker kunnen genieten van deze vlot geschreven pageturner die bakken liefde en warmte uitstraalt. Door de afwisselende hoofdstukken tussen Lucy en William leren we hun beide standpunten en gedachtegangen beter kennen. Zo ben je als lezer dan ook de eerste die doorheeft wat er bloeit tussen de twee.

Wat mij betreft had het verhaal zeker nog dubbel zo lang mogen zijn. Als ik toch een puntje van kritiek mag geven, dan leek William iets té snel te bezwijken voor de nieuwe moederfiguur in huis. Zeker na zijn aanhoudende afstandelijke houding de afgelopen jaren. Ik had hem graag nog wat langzamer zien ontdooien dan zijn volledige omschakeling die nu bijna binnen een week plaatsvond.

Denk je aan feestdagen, dan denk je aan liefde, familie, gezelligheid en warmte. En laat dat nu net ook de samenvatting van dit verhaal zijn. Bedankt Patricia Van Dam, om me helemaal te laten meeleven bij dit sprookjesachtige winterverhaal.

Geschenk onder de boom/Patricia Van Dam/Books and Butterflies/2021/58 pag./ISBN 9789464208801

Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!

No Comments

Post a Comment