Het boek begint in het ziekenhuis, waar Lacey wakker is geworden en niet meer kan herinneren wat zich ervoor heeft afgespeeld. Helaas komt ze tot de ontdekking dat haar bijzondere robotdier (een baku) genaamd Jinx verdwenen is. Een baku is een robotdier die zich gedraagt als een soort vriend en ondersteuner van de eigenaar; hij heeft kennis en onderhoudt sociale contacten voor de eigenaar. Jinx heeft hele speciale eigenschappen, hij heeft namelijk als enige van alle robotdieren een vrije wil. De vervangende baku begint rare trekjes te vertonen en samen met haar vrienden komt Amy erachter dat er een groot complot gaande is bij het bedrijf dat de robotdieren fabriceert. Zal ze de duistere plannen van het bedrijf kunnen ontmaskeren voordat er slachtoffers vallen?

Zonder het lezen van het eerste deel voelt het begin van Bevrijd een beetje onwennig. Technische termen, zoals de ‘baku’ en het idee hierachter worden niet opnieuw uitgelegd. Ondanks dat het voelt als een diepe sprong in een nieuwe, onbekende wereld heeft het verhaal zoveel snelheid dat het daarna niet als storend gevoeld wordt. In Bevrijd weet Amy Culloch binnen een kleine 350 bladzijdes complexe karakters neer te zetten, die constant geconfronteerd worden met morele dilemma’s. Het boek is uitermate geschikt voor (jonge) tieners die graag nadenken over een wereld waarin kunstmatige intelligentie een grote rol speelt en wat voor mogelijke voor- en nadelen dit zou kunnen opleveren.

Het thema dat Culloch voor haar boek heeft gekozen is erg actueel, met een samenleving waarin steeds meer dingen online bijgehouden wordt en de rol van robots mogelijk groter zal worden. Hierdoor is het boek ook geschikt om jonge mensen bewust te maken van de betekenis als kunstmatige intelligentie meer taken zal overnemen in ons bestaan. Daarnaast besteedt Culloch in haar boek ook aandacht aan de invloed van sociale media en doorbreekt ze stereotypes door bijvoorbeeld meiden technische handelingen (zoals coderen) te laten uitvoeren. Het was verfrissend om te lezen over personages die door coderingen en puzzels hun avontuur vervolgden en met niet per se door middel van ‘typische’ meidenachtige eigenschappen. 

Niet alleen komen belangrijke thema’s als de digitale wereld aan bod, Amy Culloch laat de lezer ook nadenken over geluk. Wat het betekent om gelukkig te zijn en welke prijs daarvoor betaald mag worden, loopt als een rode draad door Bevrijd heen. Daarnaast heeft Culloch veel tijd besteed aan het opbouwen van een nieuwe wereld, waarin in zelfs een soort Zweinstein-achtige prestigieuze school voorkomt, waar echte battles tussen de baku’s plaatsvinden. De hele wereld is aangepast op de aanwezigheid van de robotdieren, die voorkomen in verschillende vormen en ook in verschillende levels. Het boek laat ook zien dat ondanks dat het misschien lijkt alsof deze wereld ver van ons af staat, dat het misschien wel meer dichterbij is dan we denken…

Het boek is duidelijk geschreven voor (jonge) tieners en zal voor een volwassen lezer hoogstwaarschijnlijk te kinderlijk overkomen. Dit neemt niet weg dat het ook voor jonge lezers die minder lol hebben aan het lezen van boeken het een erg leuk boek kan zijn. Het lettertype is groot en daarnaast heeft de schrijfster gebruik gemaakt van verschillende middelen door middel waarvan de personages in het boek communiceren. Hierdoor is er veel afwisseling in het boek, wat ook zichtbaar is door een andere opmaak en een ander lettertype in het boek, waardoor het boek luchtig en snel leest.

Bevrijd speelt zich af in een bijzondere wereld met robotdieren, waar sociale media en technische snufjes veel invloed hebben op het dagelijkse leven van de mensen. Het boek is geschikt voor jonge lezers die willen nadenken over de mogelijkheden van het internet en digitalisering van ons leven. Het is een spannend boek met karakters die je niet in elk verhaal zult tegenkomen. Schrijfster Amy Culloch heeft haar uiterste best gedaan om een origineel boek te schrijven, dat lekker wegleest. Ook voor de lezers die van lichte kost houden!

Ik geef het boek 4 sterren.

Bevrijd  / Amy McCulloch / Vertaling Niels van Eekelen / Uitgeverij Harper Collins / 2019 / 333 blz. / ISBN 978 94 027 0574 4

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment