Boek in een boek

Th. Le Beau is een schrijver van wereldwijde bestsellers. Dat zijn boeken een hoog thriller-niveau hebben, goed geschreven zijn en een geweldig plot bevatten is niet de enige reden hiervoor. Het mysterie rond zijn identiteit maakt het voor de lezer nog interessanter, want niemand weet wie deze Th. Le Beau eigenlijk is. En dat is precies wat de schrijver graag zo houdt. Te weten komen wie er achter deze naam zit is letterlijk en figuurlijk levensgevaarlijk.
Maria denkt dat ze weet wie deze geheimzinnige schrijver is nadat ze een brief in het bureau van haar man Paul heeft gevonden. Hij heeft, zonder dat zij ervan op de hoogte was, miljoenen op een privé bankrekening staan. Hierdoor, en door diverse andere problemen in het huwelijk van Paul en Maria, wordt zij verliefd op de begripvolle en vriendelijke Daryl. Hij helpt Maria om wraak te nemen op haar man, van wie zij ervan overtuigd is dat hij Th. Le Beau is. Dan komt ze in een levensgevaarlijke situatie terecht en moet ze vechten voor haar leven. De waarheid is verwarrender dan zij (en de lezer) denkt.

Aan het begin van ‘Verdraaid’ waarschuwt de schrijver (en Cavanagh) de lezer dat deze niet alles moet geloven wat hij of zij leest. Ook is het belangrijk om te beseffen dat :

  1. De politie de schrijver wil aanklagen voor moord.
  2. Niemand weet wie de schrijver is of hoe hij het heeft gedaan.
  3. En als laatste en wel meest beangstigende idee: Als je denkt dat je weet wie de schrijver is, dan komt hij achter jou aan.

Verdraaid zit net zo ‘verdraaid’ goed in elkaar als de titel. Echt fantastisch hoe de schrijver de lezer voortdurend op het verkeerde spoor weet te zetten. De verhaallijn is simpel te volgen.
Verdraaid wordt vanuit een alwetende persoon verteld. De hoofdstukken wisselen tussen de verschillende perfect beschreven hoofdpersonages: Th. Le Beau, Daryl, Paul en Maria. Als lezer krijg je daardoor een goed beeld van de gevoelens en emoties van deze personen. 
Ondertussen doet Le Beau er door fysiek geweld, dat tot in de kleinste details wordt beschreven, alles aan om zijn identiteit geheim te houden. Het wordt zo goed, inclusief alle afschuwelijke details van gepleegde moorden en pogingen daartoe, beschreven dat ik, als lezer, soms echt even over mijn schouder keek. ‘Hij’ wist nu tenslotte ook dat ik achter zijn identiteit was gekomen.
Eerder las ik van Cavanagh diverse succesvolle boeken. Verdraaid past uitstekend in het rijtje van deze boeken, want het is een grote ‘mindfuck’.
Wanneer ik nu te veel over het plot zou vertellen, zou ik het voor toekomstige lezers verpesten. En dat zou enorm jammer zijn want Verdraaid is echt een aanrader.
Het belangrijkste wat ik je wil zeggen is dat niemand is wie ze zeggen dat ze zijn of wie ze lijken ze zijn. Uitzondering daarop zijn de politieagenten die proberen het mysterie op te lossen.
Tussen al het geweld kwam er wel een belangrijke vraag bij mij op: moet je als succesvolle schrijver misschien zelf wel ergens een diep en duister geheim hebben om zo realistisch te kunnen schrijven?
Aan het einde van deze recensie toch nog een waarschuwing als je met dit boek begint ‘Blijf vooral over je schouder kijken’.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 18 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Verdraaid / Steve Cavanagh / Vertaling Ralph van der Aa / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2019 / 346 blz. / ISBN 9789024588381

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment