Ontdekken wie je bent staat centraal in Confettiregen. Splinter Chabot vertelt het inspirerende en meeslepende verhaal van zijn jeugd en hoe hij zijn ware aard ontdekte. Het boek gaat over een jongen genaamd Wobie. Als klein kind was Wobie, zoals Splinter het beschrijft, al het ‘zusje’ van het gezin. Hij wilde dat zijn kamer roze werd geverfd en was dolblij toen hij plakoorbelletjes van zijn ouders kreeg om naar school op te doen. Als hij ouder wordt komt hij steeds meer in de knoop met zichzelf. Hij begint te twijfelen of hij nog wel weet wie hij eigenlijk is. Al zijn beste vrienden zijn meisjes en hij kan niet met de andere jongens in zijn klas over meisjes praten zoals zij dat doen. Hij begint interesse te krijgen in jongens, maar die gevoelens onderdrukt hij nog voor een lange tijd. Wanneer hij uiteindelijk toch tot de conclusie komt dat hij op jongens valt, vindt hij het onwijs moeilijk dit te vertellen aan zijn ouders en broers. Confettiregen geeft een inkijkje in het leven van Wobie, en van Splinter zelf, en geeft een goed perspectief van hoe onze samenleving omgaat met homoseksuele mannen. 

Ik vond het prachtig om te lezen over Wobie’s zoektocht naar zichzelf en hoe hij hiermee om ging. Dat hij zo met zichzelf in de knoop zat was hartverscheurend om te lezen, maar ook een soort eyeopener. Ik besefte me voor het lezen van dit boek niet goed hoe moeilijk het moet zijn om uit te komen voor je seksualiteit als  je hier zelf zo lang mee hebt gezeten. Ook de stukken waarin Splinter gepest en getreiterd wordt om zijn homoseksualiteit (waarvan hij in het begin van het boek zelf nog niet eens op de hoogte was), raakten mij heel erg. Splinters schrijfstijl was heel veranderlijk. Het ene moment werd een korte tijd in heel veel detail beschreven, wat deze scènes heel intiem en bijzonder maakte. Andere periodes gingen sneller voorbij. Hij wist precies welke stukken de moeite waard waren om nog iets uit te vergroten. Zo bleef het boek interessant en prettig om te lezen. Mijn verwachtingen voor dit boek waren aardig hoog, aangezien veel mensen Splinter en zijn boek helemaal de hemel in prezen. Maar dit was helemaal terecht! Dit boek was niet alleen een mooi en grappig verhaal, maar ik heb ook het gevoel dat het belangrijk is om dit boek en soortgelijke verhalen te lezen, zeker op een jongere leeftijd. Ik denk dat het jongeren die net zo in de knoop met zichzelf zitten als Wobie erg goed kan doen om te horen dat ze niet alleen zijn. Ik raad dit boek dus erg aan, niet alleen voor jongeren maar voor alle leeftijden. Het is een prachtig verhaal dat prachtig verteld wordt. Ik ben zeker van plan meer van Splinter Chabot te lezen! 

Ik ben Nouk, 15 jaar oud. Ik doe op dit moment 4vwo en wil hierna iets met schrijven/journalistiek gaan doen. Lezen en schrijven is wat ik het allerliefst doe in mijn vrije tijd, naast zingen en gitaarspelen! Ik lees van alles en nog wat, maar het liefst Young Adult.

Confettiregen / Splinter Chabot / Uitgeverij Spectrum / 2020 / 344 blz. / ISBN 9789000370634

Tags: LGBTQ+, coming of age, romantiek, homoseksualiteit, coming out, vriendschap, familie

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment