Yara is net 18 jaar en bevindt zich in haar tussenjaar na de middelbare school. Net als haar beste vriendin Ifke gaat Yara vier maanden alleen op reis. Tijdens deze reis heeft ze twee grote doelen: haar vrijwilligerswerk in Indonesië tot een goed einde brengen én een succesvol Instagram-account opzetten. Ze móet en zál deze doelen behalen en de druk die ze zichzelf oplegt, leidt bij Yara al snel tot paniekaanvallen. Haar vrijwilligersproject komt niet goed van de grond en een gesponsorde post op Instagram blijkt ook geen goede zet. Tot overmaat van ramp blijkt haar zeldzame huidaandoening moeilijker te verbergen in het klimaat van Indonesië dan ze had verwacht. De reis lijkt voor haar gevoel compleet te mislukken, totdat ze Ro ontmoet. Met behulp van deze nonchalante, doelloze jongen komt ze tot het inzicht dat imperfectie wellicht gelukkiger maakt dan perfectie. Lukt het haar om haar reis in haar eentje voort te zetten zónder doelen?

Het eerste deel van het boek is direct het stroevere gedeelte. Het verhaal leest in deze fase moeilijk door en dat heeft naar mijn idee te maken met het feit dat de hoofdpersoon in dit deel nog relatief stilstaat in haar ontwikkeling. Haar doelen zijn in de eerste hoofdstukken vrij oppervlakkig en ik merkte dat ik mij hieraan ergerde. Wáárom heeft ze toch zo’n obsessie met de perfecte posts en meer volgers op Instagram? De situatie van Yara is weliswaar grotendeels fictief, maar tegenwoordig zijn talloze jongeren hiermee bezig op sociale media. In het echte leven stoor ik mij hier ook aan, dus Carlie van Tongeren sloot wat dat betreft perfect aan op mijn eigen frustraties. Je zou dus kunnen zeggen dat de schrijfster er in dit eerste deel juist in is geslaagd om een sfeer te creëren, die schreeuwt om verandering.

In het tweede deel geeft ze de lezer deze verandering. Dit deel vond ik ijzersterk geschreven. Het voelt alsof het verhaal eindelijk op een vloeiende en complete wijze wordt vormgegeven. In zekere zin valt dit heel mooi samen met de ontwikkeling van Yara, die in het tweede deel zichzelf lijkt te transformeren. Op het moment dat in de reis voor Yara alles op z’n plaats valt, vallen voor mij de woorden en zinnen op het papier op z’n plaats. Bewust of onbewust, Carlie van Tongeren heeft hier naar mijn idee schrijfstijl en inhoud feilloos op elkaar afgestemd.

Dit verhaal is een ode aan reizen op jonge leeftijd, en dan met name wat een reis in je eentje jou kan brengen. Helaas is voor veel van de net geslaagde middelbare scholieren zo’n reis op dit moment moeilijk te realiseren door de pandemie. Hopelijk geven deze jongeren na het lezen van dit boek hun plannen nog niet op en vinden ze het geduld om de reis op een later moment nog in te halen.

Tot slot wil ik jullie toekomstige lezers van dit boek nog een belangrijke tip geven: lees aan het eind van dit boek het dankwoord! Om eerlijk te zijn lees ik láng niet altijd het dankwoord en sla ik het boek direct dicht als het verhaal afgelopen blijkt te zijn. Meestal is het dankwoord namelijk een grote opsomming van namen, die mij uit de fantasiewereld van het zojuist gelezen boek halen. Om de één of andere reden las ik het dankwoord geschreven door Van Tongeren dit keer wél. Gelukkig maar, want dit ontroerde mij ontzettend. Helemaal achter in het boek vind je een prachtige aanvulling op de (wellicht toch niet zo fictieve?) reis van Yara. Wil je weten wat? Dan weet je wat je te doen staat.

Hoi, ik ben Marije, 24 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Het is hier helemaal (niet) perfect / Carlie van Tongeren / Uitgeverij Blossom Books / 2021 / 364 blz. / ISBN 9789463493093

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment