Oud oorlogsmilitair Billy Summers is een huurmoordenaar. Een huurmoordenaar met een geweten, want hij is alleen in te huren om écht slechte mensen te doden. In ruil voor 1,5 miljoen dollar heeft hij de opdracht gekregen om een van moord verdachte crimineel te doden. 
Billy is een van de beste in zijn vak en accepteert de klus. Omdat Billy altijd zorgvuldig te werk gaat, is er veel voorwerk te doen. Dat is de reden dat hij ‘undercover’ gaat om geen argwaan te wekken. Om zijn tijd nuttig door te komen besluit hij herinneringen aan zijn jeugd en zijn periode als militair op te schrijven. Wanneer hij op zijn onderduikadres is, ontmoet hij de jonge Alice. 

Mijn beperkte ervaring met boeken van Stephen King is, dat het in zijn verhalen vaak over bovennatuurlijke verschijnselen of horrorverhalen gaan. Billy Summers is totaal het tegenovergestelde.  Het eerste gedeelte van het verhaal is een beschrijving van de alledaagse zaken die Billy meemaakt. Er gebeurt helemaal niets spannends of angstaanjagends. Daardoor leer je als lezer de échte Billy heel goed kennen. Een man die graag wat zwaardere literatuur leest en zeker niet dom is, hoewel hij wel zo over wil komen bij zijn opdrachtgever.  

Vanuit de alwetende verteller lees je over de verschrikkingen van de oorlog in Fallujah waar Billy heeft gevochten. Hij heeft daar veel van zijn kameraden verloren. De gedetailleerde manier waarop dit allemaal wordt beschreven vond ik best indrukwekkend. Je voelt de machteloosheid en het verdriet van Billy in die periode. 
Stephen King beschrijft Billy als een aardige en vriendelijke man. En zo kwam Billy bij mij ook over. Een gewone man die opgaat in de gemeenschap, spelletjes doet met de buurtkinderen en het grasveld voor zijn woning keurig netjes bijhoudt. Alleen is hij toevallig wel een huurmoordenaar. 
Ook worden de alledaagse dingen in een willekeurige Amerikaans stadje beschreven en wordt er een sfeer van gemoedelijkheid gecreëerd. 

 
Het is een dik boek met 509 bladzijden dat mij werkelijk op geen enkel moment heeft verveeld. De personages zijn duidelijk, net als hun rol in het totale verhaal. Ondanks de hardheid van sommige scènes zijn andere gebeurtenissen grappig met een ondertoon van zwarte humor. Deze combinatie werkte echt perfect.  

In het laatste hoofdstuk staat een mooie passage die ik graag met de lezers van deze review wil delen ‘Wist jij dat je dat kon? Wist jij dat je voor een scherm of een schrijfblok kon gaan zitten en de wereld kon veranderen? Het is niet blijvend, de wereld komt altijd weer terug, maar voordat dat gebeurt, is het iets geweldigs. Het is alles. Want je kunt alles precies zo maken als je zelf wilt’ 

King had geen betere titel voor het boek kunnen kiezen dan deze. Billy Summers is over Billy Summers én door Billy Summers. Op de achterkant van het boek wordt vermeld dat hij nog lang in de gedachten van de lezer zal blijven. En dat is absoluut waar.  Ik vond het een bijzonder mooi boek met een verrassend en ook wel ontroerend eind dat lang blijft hangen. De quote ‘dit verhaal laat je niet los. Billy zal je nooit vergeten’ klopt dan ook perfect.   

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 18 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Billy Summers / Stephen King / Vertaling Annemarie Lodewijk / Uitgeverij Boekerij / 2021 / 509 blz. / ISBN 97 89022593806 

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment