Van het hart gaat over Mien, die haar man een paar jaar terug verloren heeft. Maar ook over Hugo, therapeute Sonja, Constance, Kat, Kees en Ina. Veel belangrijke personages in het verhaal met elk een eigen verhaal om te vertellen en hun eigen trauma te verwerken. Samen ondervinden ze de struggles van het dagelijkse leven en proberen ze langzaam het leven weer van zichzelf te maken. Wanneer het beter gaat met Mies gaat het minder met haar zoon en ook dit stuk van het verhaal is op een prachtige manier uitgeschreven. De gevoelens die Mies voelde in zo’n ernstige situatie waren goed geschreven en het zorgde dat jij als lezer ook echt te doen kreeg met het gezin. Eigenlijk is het hele verhaal goed uitgedacht. Bij ieder hoofdstuk dat je leest, iedere zin zelfs, merk je dat er vol zorg en aandacht in het boek zit en dus even een dikke pluim naar Van der Krabben, voor het schrijven van een diepgaand verhaal over een zeer rakend onderwerp. 

Een boek waarin rouw op een bijzondere, ingrijpende en vooral begrijpelijke manier wordt geschreven. Inge van der Krabben heeft het geprobeerd met Van het hart en dat is haar goed gelukt. Het boek is op een prachtige manier geschreven en het laat je goed meeleven met de personen in het verhaal. Dit omdat het een ingrijpend verhaal is en juist door de ernst van de hele situatie zijn de grappen af en toe een leuke manier om even van de intensiteit af te nemen. Meerdere varianten van rouw zijn beschreven en dat maakt het verhaal goed te begrijpen voor iedereen die te maken heeft met gehad met het overlijden van een geliefd persoon. Iedere situatie is uniek en dat is duidelijk, ook in dit boek. 

Echter, het begrip dat ieder persoon voor de ander heeft is erg lief beschreven waardoor je goed kan meelezen met de verhalen. Wanneer het personage in het verhaal door een bijzonder moeilijke fase gaat in het hoofdstuk, dan jij als lezer ook. Met een brok in je keel zal je bepaalde scenes lezen, maar het feit dat zoiets hards en wreeds op zo’n prachtige wijze geschreven kan worden, maakt het een lovend boek. Rouw is niet iets leuks, maar juist in dit verhaal is geschreven als iets dat je leven kan veranderen. Je leest een verhaal over mensen die aan de bodem van hun leven zitten en samen krijgen ze het voor elkaar om langzaam maar zeker het leven weer op een positieve manier te bekijken. De levensles: samen kun je alles aan. Een ontroerende betekenis in een ontroerend en hartverscheurend boek. 

Mijn naam is Jente Jansen. Ik ben 19 jaar en studeer English Language and Culture aan de Universiteit Utrecht. Ik ben al ruim tien jaar een echte leesfanaat en ben vanaf het begin ook een echte potterhead geweest (Hufflepuff). Ik sport graag maar vind het heerlijk om in een boek te kunnen verdwijnen. Genre maakt voor mij niet uit, romantiek, sci-fi, oorlog of fantasy? Ik lees het allemaal.

Van het hart / Inge van der Krabben / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2021 / ISBN 9789024591022

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

 

 

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment