Een leven in de spotlights is ze wel gewend, maar toen gravin Eloise van Oranje op haar achttiende haar Instagram openbaar maakte zette ze ook zichzelf enorm in de kijker. De negentienjarige deelt dagelijks haar favoriete kiekjes, tips en puur hoe zij als persoon is. In Learning by doing neemt ze je een stapje verder mee in haar leven. Hoe is het voor Eloise om op eigen benen te staan?

Je kent haar als dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, maar Eloise is zoveel meer dan dat koninklijke perfecte plaatje. In Learning by doing geeft ze een kijkje in haar leven als chaotische student. Nu ze in Amsterdam woont, om daar aan de Hotelschool te studeren, is haar leven drastisch veranderd. Op haar Instagram deelt ze al veel van haar leven, maar nu gaat ze veel meer in op de onzekerheden die zij iedere dag ervaart. Naast haar verhaal geeft ze ook fashiontips. Waar kun je het beste triften (het zoeken in tweedehandswinkels naar gebruikte spullen en kleding) in Amsterdam? Hoe krijg je een eigen stijl en zoals zij zelf zou zeggen: hoe own je die?

Het boek is opgedeeld in vier hoofstukken: het studentenleven, vintage kleding, look & feel en food. Het eerste hoofdstuk voelt een beetje als een biografisch stukje, omdat ze hierin uitgebreid ingaat op haar verleden vol verhuizingen. Learning by doing onderscheidt zichzelf van een normale biografie door de vele tips die Eloise de lezer mee geeft. Ze laat onder anderen moodboards zien en een Q&A waarin ze vragen van haar volgers beantwoordt. Deze stijl blijft het hele boek. Zo deelt ze in hoofdstuk twee een stappenplan om je eigen kleding te verkopen en tipt ze in look & feel een aantal body positivity accounts. Het is allemaal heel luchtig geschreven en het voelt alsof een vriendin tegen je praat.

Naast tips over kleding en het verkopen daarvan is Eloise geeft ze ook tips over hoe ze lekker in haar vel blijft zitten. Ze vertelt dat ze veel onzeker is geweest maar dat ze nu op het punt is waar ze doet wat ze zelf wil. Ze vertelt hierin hoe ze van zichzelf is gaan houden. Door mensen te ontvolgen op social media en meer op zichzelf te focussen. Dit hoofdstuk greep mij persoonlijk iets minder doordat ze hier weinig tips geeft. Ze geeft aan wat voor haar werkt maar geeft niet aan waarom het werkt voor haar. Het is dus minder praktisch voor de lezer, terwijl de rest van dit boek juist heel erg focust is op het geven van inzichten en tips.

De helft van dit boek bestaat uit de favoriete recepten van Elo, zoals ze zichzelf noemt. Samen met ‘Chickslovefood’ maakte ze deze heerlijke gerechten. De gerechten zijn opgedeeld in ontbijt, lunch, borrel, diner en familierecepten. De recepten zijn erg makkelijk en studentproof. Als je op zoek bent naar een heel verrassende maaltijd, dan ga je die in dit boek niet vinden. Recepten die terugkomen zijn een peanutbutter & jelly tosti, gepimpte insant noedels en orzo uit de oven. Al haar favoriete recepten zijn gebundeld in dit boek.

De ‘gewone’ recepten zijn allemaal heerlijk en makkelijk te bereiden, maar waar dit hoofdstuk enorm in uitblinkt zijn de familierecepten. De Zweedse balletjes van haar vader Constantijn schijnen fantastisch te zijn en je likt je vingers af bij de nachoschotel van broer Claus. De familierecepten maken het boek uniek omdat de familieband voor Eloise heel belangrijk is. Het is daarom dubbel zo leuk dat ze deze bijzondere recepten voor haar heeft opgenomen in dit boek.

Learning by doing is perfect voor jongeren die net gaan studeren, al studeren of als je Eloise beter wil leren kennen. Ze geeft een goed beeld van hoe het is om op eigen benen te staan en hoe je van jezelf kunt gaan houden. Met als toevoeging de makkelijke recepten, lijkt dit mij een perfect boek voor iedere student.

Alieke: Ik ben vers afgestudeerd als journalist en ben nu fulltime aan het werk als redacteur en schrijf dagelijks over de foodwereld. Super leuk maar ook fijn om te ontspannen met een boek. Mijn liefde voor lezen vond ik pas later omdat ik er na de vaststelling van dyslexie niet veel trek meer in had. Uiteindelijk viel ik als een blok voor spannende YA verhalen en lees ik nu tientallen boeken in een jaar.

Learning by doing / Eloise van Oranje / 2021 / Clf Media B.V. / 144 blz. / 9789082859898

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.