Als Evy haar ouders gaan scheiden, veranderd Evy’s haar kijk op de liefde. Wat als eeuwige liefde eigenlijk helemaal niet bestaat? Wanneer zij het boek ‘Dansen van beginners” krijgt verandert anders. Evy krijgt van het een op het andere moment een soort visioenen over het verloop van het liefdesleven van koppels. Van het moment dat ze elkaar ontmoeten tot het moment dat ze uit elkaar gaan.  Dit bevestigt precies Evy haar gevoel dat eeuwige liefde niet bestaat. En belangrijker nog, liefde leidt altijd tot een gebroken hart. Wanneer Evy tijdens een dansles X ontmoet beginnen haar principes toch te wankelen. Wie is deze mysterieuze X en durft Evy zich over te geven aan de liefde? En deze visioenen, is het een vloek of een zegen…?

Toen dit boek op mijn deurmat verscheen was ik blij verrast, omdat ik me niet meer kon herinneren welke boeken ik zou recenseren. Wat een feest toen ik het pakje open had gemaakt. Wat is de kaft prachtig, heel uitnodigend om gelijk te beginnen. Eigenlijk ben ik voor elk boek waar dans in voorkomt wel in om het te lezen. Ik heb genoten. Het ultieme boek voor op vakantie. De loop van het verhaal is vrij voorspelbaar…. Al moet ik zeggen dat het einde van het verhaal toch heel anders is dan ik had verwacht. Ik heb het boek in 2 dagen verslonden en kon het niet meer wegleggen. Een reis op zoek naar de betekenis van liefde.

Het lukt Yoon om veel onderwerpen aan bod te laten komen die erg spelen onder jongeren. Denk bijvoorbeeld aan, omgaan met scheiding, opgekropte gevoelens, liefde, studiekeuzes en seksuele geaardheid. Dit doet Yoon op een hele luchtige en humoristische manier. Ik denk dat iedereen zich wel kan herkennen en zich kan inleven en kan verplaatsen in een van de personages.

X: “Wie zegt dat ik met je flirt.”
Evy: “Mijn leugendetector.”
X: “Waar kan je zoiets kopen?”
Evy: “In dezelfde winkel waar ik mijn bullshitmeter heb gehaald.”

Prachtig hoe Yoon meerdere kanten van liefde laat zien. De liefde in een liefdesrelatie, het houden van je kind, liefde voor een passie en bijvoorbeeld liefde binnen een familie of een vriendengroep. Maar ook dat liefde niet voor eeuwig hoeft te zijn en hoe belangrijk het is om in het hier en nu te leven. We weten namelijk niet hoe het leven loopt. Het einde van het boek deed mij zelfs een traantje wegpinken. Niet alleen door het verrassende plot, maar ook omdat ik me heel bewust voelde van de mensen in mijn eigen leven waar ik van houd op wat voor manier dan ook.

Ik ben Esmée, afgestudeerd balletdocente aan de Royal Academy of Dance. Nu geef ik fulltime les in klassiek ballet en moderne dans. Naast dans hou ik natuurlijk ontzettend van lezen en dan voornamelijk van Young Adult boeken.

Dansen voor beginners / Nicola Yoon / Vertaling Sabine Mutaers / Uitgeverij Querido / 2021 / 301 blz. / ISBN 9789045126395

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.