Blackwood Bay is het typische idyllische stadje vlakbij de zee. Het was ooit een bloeiende plek met veel toerisme en geliefd bij velen. Nu lijkt het meer een spookstad met zowel oude als nieuwe geheimen en filmaker Alex is van plan om deze te ontdekken. Ze leert over de verdwijning van twee meiden en een zelfmoord door een derde, jaren geleden. Het wantrouwen van de mensen uit het stadje richting Alex is groot als ze op zoek gaat naar mensen om te interviewen, maar ze tast in het duister over de redenen die de mensen hiervoor hebben. Door haar traumatische verleden heeft Alex last van dissociatie, waarbij ze veel herinneringen niet meer tot haar beschikking heeft. Sinds ze in Blackwood Bay is, beginnen er steeds meer gaten in haar herinneringen terug te vloeien, wat haar eigenlijk alleen maar meer in de war maakt. Kan ze ondanks haar eigen verwarring de mysteries van het kuststadje oplossen? Of is er een reden waardoor haar herinneringen terugkomen?

Net als de lezer denkt te zijn aangekomen bij de uitkomst, verandert het boek van perspectief door naar het verleden of naar het heden te reizen. Zo wordt de lezer constant getriggerd om tóch door te lezen, alleen dat lukt niet altijd door de lange dialogen. Het boek heeft helaas meer ‘tell’ dan ‘show’ en dat maakt dat het soms moeite kost om door te lezen. Er zijn veel momenten in verhaal dat het lijkt alsof het heel interessant gaat worden, maar dan leidt het toch weer tot een anticlimax en blijft de lezer berooid achter. Ook de grote hoeveelheid aan personages maakt dat de lezer geregeld de draad kwijt raakt en in combinatie met veel ongeloofwaardige gebeurtenissen maakt het Flashback tot een lastig te lezen boek.

Toch waren alle elementen aanwezig om er een succesvol verhaal van te maken. Er was een onbetrouwbare verteller die doet denken aan Het meisje in de trein, er zijn vermiste meisjes, een enge verlaten caravan en alle bewoners uit het dorp gedragen zich wel op een heel merkwaardige manier. Dat samen met een ambitieuze filmmaker die op onderzoek uitgaat lijken de ingrediënten voor spanning, maar helaas laat de uitvoering af en toe te wensen over. Daarnaast heeft de schrijver het zichzelf soms wel erg makkelijk gemaakt door voor de lezer uit te kauwen wat de slimmigheden in het verhaal zijn, door de hoofdpersoon te laten praten met haar psychiater. De schrijver had zich misschien meer moeten focussen op het laten overkomen van de hints en boodschappen zonder ze kant en klaar uit te schrijven voor de lezer. Het maakt het verhaal alleen maar ongeloofwaardiger. De trucjes gebruikt door S.J. Watson hebben we vaker gezien in boeken met een onbetrouwbare verteller. Dit maakt dat wanneer een lezer meer van zulke boeken heeft gelezen, het vanaf het begin duidelijk is wat de uitkomst van het boek zal worden.

Het is niet dat Flashboek een slecht boek was, alleen het is frustrerend dat het boek potentie lijkt te hebben, maar het niet waarmaakt. De lezer wordt daarnaast als een beetje simpel behandeld, doordat de schrijver alles lijkt te willen uitleggen om te laten zien welke trucjes en handigheden gebruikt zijn in het boek. Daarnaast maken de gelijkenissen met andere boeken het er niet makkelijker op voor de lezer om Flashback als een originele thriller te zien. Het boek bevat de juiste hoeveelheid van enge elementen, waarbij het de lezer erg duidelijk wordt niet graag in Blackwood Bay te zijn. Daarnaast heeft S.J. Watson wel onder de knie hoe spanning in het boek verwerkt moet worden, alleen de manier waarop is te aangedikt.

Flashback had de potentie om erg ver te komen, maar het schort hier en daar toch echt aan de uitvoering. Er zijn teveel vragen die letterlijk uitgeschreven worden en het lezen onnodig bemoeilijken. De plottwisten komen niet tot hun recht en het einde is te ‘geschreven’ in plaats van dat Watson de lezer de tijd geeft om puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. De aha-erlebnis wordt de lezer zo in de schoot geworpen…

Hoi! Ik ben Maaike, student geneeskunde. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Flashback  / S.J. Watson / Vertaling Caecile de Hoog / Uitgeverij Ambo Anthos / 2020 / 420 blz. / ISBN 978 90 263 3092

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.