Het Alice netwerk van Kate Quinn, lag lange tijd te wachten in mijn kast om gelezen te worden. Lange tijd dacht ik dat het een miskoop was en daardoor bleef het lang liggen. Het tegendeel is echter bewezen. Dit boek was spannend en emotioneel. Ik zat direct in het verhaal en wilde hoofdstuk na hoofdstuk lezen.

Het boek gaat over Charlie St. Clair en Eve Gardnier. Charlie is in 1947 zwanger en ongehuwd en staat voor een dilemma. Het kind houden of niet? Haar moeder wil dat ze het laat weghalen en ze vertrekken naar Zwitserland. Tijdens deze rit besluit Charlie het kind te houden. Ze zal alleen verder reizen en proberen haar eigen vragen in verband met haar nicht Rose, beantwoord te krijgen. Rose is tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Charlie St. Clair hoopt dat ze nog leeft. Charlie gaat naar een adres waar iemand haar kan helpen. Eve Gardnier weet mogelijk wat er met haar nicht Rose gebeurd is. Samen reizen ze verder. Naast Charlie haar verhaal komt het verhaal van Eve ter sprake. Dit verhaal vertelt het leven van Eve als vrouwelijke spionne in de Eerste Wereldoorlog. Na de opleiding die Eve volgt, wordt ze door het Engelse spionnennetwerk naar Frankrijk gestuurd. Daar wordt ze één van de leden van het Alice netwerk waar Alice Dubois (Lili) hoofd van is. De gebeurtenissen die de vrouwen meemaken zijn niet altijd even leuk. Ze zijn aangrijpend en emotioneel. Er komt een punt in het verhaal dat het niet goed gaat. Relaties krijgen andere wendingen en betekenissen. De vrouwen moeten sterk blijven, psychisch is het niet altijd simpel.

Ik vind dat Kate Quinn goed werk geleverd heeft met dit boek. Het is fijn dat zij meer aandacht gaf aan het vrouwelijke geslacht tijdens de oorlog. De vrouwen waren sterk en moedig. Ik heb respect gekregen. Wat zij deden en meemaakten was zwaar. Elk vrouwelijk personage in het boek was uniek en goed uitgewerkt. Ze zitten allemaal in mijn hart en ik voelde hun gevoelens toen ik het boek las.

De schrijfwijze van Kate Quinn is speciaal. Haar scènes zitten vol met emoties. Ze weet goed hoe een personage moet reageren op een bepaalde gebeurtenis en schrijft zonder te overdrijven. Het was aangenaam om informatie, gebeurtennissen te lezen in Eve haar verhaallijn en deze jaren later tegen te komen in Charlie haar verhaallijn. Het toonde aan dat de schrijfster goed een eenheid wilde maken.

Zowel Eve als Charlie evolueren sterk! Wat zij doen om te blijven leven is moedig. Je moet er lef voor hebben. De band die ze met tijd krijgen, is uniek. Nooit had ik verwacht dat beide vrouwen een band met elkaar gingen krijgen. Door dit boek te lezen merk ik meer en meer dat vrouwen ook een sterk geslacht zijn. De informatie die in het verhaal aan bod kwam is juist genoeg. Meer ging te veel geweest zijn om te verwerken.

Zelf wist ik niet dat het Alice netwerk bestond. Naast dit gegeven waren er nog andere gebeurtenissen die ik niet kende voor ik het boek las. Een ander voorbeeld hiervan is, het dorpje in Frankrijk, Oradour-sur-Glane. Wat daar gebeurd is, is verschrikkelijk. Hoe de oude dame het vertelde raakte me zo, ik moest een traantje wegpinken. Nog steeds kan ik niet geloven hoe mensen kunnen zijn. Net zoals een personage in het boek, René. Van deze man moet ik niets weten! Ik vind zijn denkwijze en gedragingen niet kunnen. Hij is slecht.
Het boek heeft mij geraakt. Ik ga dit verhaal koesteren en herlezen met tijd. Mijn eerste gevoel dat ik had over het boek is weg. Dit boek is geen miskoop, het is een aanwinst.

Deze recensie is geschreven door Kayleigh. Zij woont in Oostende, is afgestudeerd als sociaal werker. Ze is een trage lezer die vooral boeken leest die haar nieuwsgierig maken na het zien van de cover. Het leukste aan lezen is: reizen zonder weg te moeten uit je zetel.

Het Alice netwerk / Kate Quinn / Vertaling Arthur Wevers/ Uitgeverij Harper Collins / 2018 / 480 blz. / ISBN 9789402700831

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment