In de koepel van de kathedraal van Berlijn hangt het lijk van een vrouw. Inspecteur Tom Babylon is snel op de plaats van de misdaad. Hij is verbijsterd door de sleutel die om de nek van het dode lichaam hangt. Net zo’n sleutel, met daarin het cijfer 17 gegraveerd, had hij 19 jaar geleden gevonden en toen aan zijn zusje Viola gegeven. Kort daarop verdween zijn zusje spoorloos. Ondanks dat er maanden na haar verdwijning een lichaam is gevonden van een jong meisje, is Tom ervan overtuigd dat zijn zusje nog in leven is. Tom wordt bij het politieonderzoek naar de moord in de kathedraal gedwongen om samen te gaan werken met psychologe Sita Johanns. Zij heeft al snel door dat Tom geobsedeerd is door de sleutel. Net als Tom heeft ook Sita haar geheimen.  

Sleutel 17 wordt door de alwetende verteller geschreven en is in het begin gruwelijk gedetailleerd beschreven. Dit zorgt voor een spectaculaire start van het verhaal en dat je als lezer op het puntje van je stoel zit. Ik was in ieder geval heel alert en nam alle aanwijzingen in mij op. Al snel daarna splitst het verhaal zich in twee tijdsperioden, die van 1998 en 2017. In het jaar 1998 wordt beschreven hoe de jonge Tom samen met een aantal van zijn vrienden een sleutel vindt.  

De tegenwoordige tijd is die van het jaar 2017. Deze periode wordt ook nog eens onderverdeeld in plaats en tijdstip. Dit zorgde ervoor dat ik, als lezer, precies wist, ‘waar’ ik mij in het verhaal bevond. En dat was ook wel nodig, want anders was ik vast en zeker ergens de weg kwijtgeraakt. In ‘Sleutel 17’ zijn er namelijk steeds flashbacks naar 1998, die ervoor zorgden dat ik steeds nieuwe vragen had, waarop ik alleen geen antwoorden kreeg.  

Het boek heb ik, ondanks het spectaculaire begin, niet in een keer uitgelezen. De reden hiervoor was dat er in het heden veel personages, die in het verleden (jaar 1998) maar even werden beschreven, in 2017 geïntroduceerd werden. Van sommige begreep ik niet precies wat hun rol was (geweest) en dat kwam bij mij als verwarrend over. De cursief bedrukte samenvattingen zorgden er wel weer voor dat je als lezer op de goede weg blijft.

De veer op de kaft van het boek speelt een belangrijke rol. Elke keer wanneer iemand zo’n veer vindt, is dit een teken dat er iemand weet wie jij bent en dat jij een volgend slachtoffer kan worden. En hoewel misschien niet zo bedoeld, vond ik het verrassingseffect dat de uitgever aan het boek had toegevoegd, wel bijzonder. Ergens in het boek vond ik namelijk een kaartje met daarop zo’n veer en gegevens over de volgende boeken uit deze serie van Tom Babylon. Omdat je als lezer zo in het verhaal zit, had dit een soort van schrikeffect op mij. Je beseft dan ook dat ‘Sleutel 17’ pas het begin van een langer verhaal is en dat Tom’s zoektocht verder gaat. 

Er worden in het verhaal diverse verwijzingen gemaakt naar plekken in het vroegere Oost-Duitsland, waar de Stasi (binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst in de DDR) actief opereerde. Deze plaatsen zeggen mij niet zoveel, maar zullen voor Duitsers waarschijnlijk meer betekenis hebben. Ook worden de verschrikkingen uit de periode dat Oost- en West-Duitsland door de muur gescheiden werden, beschreven. Door het lezen van dit verhaal ben ik mij wel wat verder gaan verdiepen in die periode. ‘ 

‘Sleutel 17’ heeft aan het einde van het verhaal niet alle deuren geopend die ik hoopte. Het heeft mij in ieder geval wel nieuwsgierig genoeg gemaakt om de vervolgdelen ‘Kamer 19’ en ‘De Horzel’, die volgend jaar uitkomen, te gaan lezen.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 18 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar écht spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Sleutel 17 / Marc Raabe / Vertaling Marcel Misset / A.W. Bruna Uitgevers / 447 blz. ISBN 9789400514010

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment