In Zondagsleven lees je over het leven van Jasmijn. Jasmijn heeft autisme en heeft moeite om te leven zoals dit voor de meeste mensen normaal is. Werken, sociaal contact en een relatie zijn niet zo vanzelfsprekend voor Jasmijn. Toch probeert ze hier zo goed mogelijk in mee te doen om haar eigen plekje, haar Vinkennest te kunnen behouden. Dit is haar plek waar ze zich kan terugtrekken en waar ze, op afgesproken momenten, haar vriend Nick ziet. 

Je krijgt als lezer van Zondagsleven goed mee hoe het is om te leven met autisme en vooral wat de dagelijkse problemen zijn. Felle lampen, harde geluiden en veel prikkels zijn al een hele opgave en dan moet Jasmijn ook nog de hele dag werken op kantoor. Zelfs de pauzes vragen om sociaal contact. Haar hond Romy is haar steun en toeverlaat en is de enige die ze in zo’n situatie kan verdragen. Helaas mag Romy niet mee naar kantoor. 

Je voelt als lezer heel duidelijk de worsteling van Jasmijn in sommige situaties. Zoals het werken op een kantoor waar ze niet gelukkig is en de verplichtingen in een relatie met Nick. Toch weet Jasmijn in het verhaal precies te verwoorden waarom deze situaties zo voor haar voelen en waarom keuzes voor haar normaal zijn, maar voor buitenstaanders niet zo vanzelfsprekend zijn. 

Het middenstuk van het boek is langdradig. Veel hoofdstukken gaan over het werken op kantoor en het ongemak dat Jasmijn hierin ervaart. Daarnaast verstrijkt er veel tijd voordat ze haar droom gaat najagen. Aan de andere kant geeft dit een realistisch beeld en laat het inzien dat er doorzettingsvermogen nodig is om je dromen uit te laten komen.

Het einde van het verhaal is opbeurend. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik het verhaal met een positief gevoel afgesloten heb. De puzzelstukjes vallen op hun plek en je merkt dat Jasmijn steeds meer haar draai vindt in haar leven. 

Ik vind het een mooi en realistisch verhaal. Als lezer krijg je een goed beeld waar mensen met autisme mee worstelen. Daarnaast zit er ook een hele mooie boodschap in het boek, namelijk het doorzettingsvermogen dat er voor nodig is om te bereiken wat je echt wil. Een kritische noot is dat het een redelijk voorspelbaar verhaal is. Dit vond ik niet storend, maar juist eigenlijk wel geruststellend. Je hoopt dat het op deze manier voor Jasmijn gaat aflopen en dit wordt ook steeds duidelijker naarmate je het verhaal leest. Het is dus niet zozeer een spannend verhaal, maar wel realistisch en verduidelijkend over autisme.

Hoi, ik ben Demi. Ik ben 23 jaar en ik woon in Groningen samen met mijn vriend. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd en ben inmiddels alweer een jaar werkzaam in de uitzendbranche. Ik vind het erg leuk om lekker rond te kijken in boekenwinkels en ik ga nooit zonder een nieuw boek naar huis. Ik lees het liefst een detective of een thriller, maar ook van een mooie roman of literatuur kan ik genieten! De laatste tijd vind ik het ook erg leuk om eens een ander genre te lezen die ik eerder niet zo snel zou lezen.

Zondagsleven / Judith Visser / Uitgeverij HarperCollins / 461 blz. / ISBN 9789402706413

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment