Als de gepensioneerde Emma Quaadvliegh haar trouwe echtgenoot verliest, is ze voor het eerst in járen alleen. Alhoewel, ze heeft haar hondje Wodan die haar gezelschap houdt. Toch komt ze tot de conclusie dat ze nieuw tijdverdrijf nodig heeft. Ze stuit op een inschrijvingsformulier voor de tuinvereniging ‘Rust en vreugd’, waar ze zich jaren geleden samen met haar man voor op de wachtlijst heeft gezet. In een vlaag van spontaniteit besluit ze beslag te leggen op haar plekje binnen de tuinvereniging. Al snel komt ze erachter dat ze niet door alle medebewoners van ‘Rust en vreugd’ hartelijk wordt ontvangen. Emma’s rechtvaardigheidsgevoel wordt op de proef gesteld, als ze ziet dat een klein clubje mannen de tuinvereniging volgens enkel hun eigen regels bestuurt. Als eerbetoon aan haar overleden man besluit ze in actie te komen. Lukt het haar om samen met een aantal bondgenoten een revolutie te ontketenen? 

De boeken van Hendrik Groen zijn de laatste jaren razend populair. Ik vond het dan ook een eer om dit keer één van de nieuwe boeken te mogen recenseren. Dit boek stelde zéker niet teleur en toverde meermaals een lach op mijn gezicht. Het wapen van Hendrik Groen vind ik de dialogen, die buitengewoon realistisch zijn inclusief ongemakkelijke stiltes, miscommunicaties en onbegrip. Een verrassende afwisseling in dit boek is dat, ondanks dat Emma de hoofdpersoon is, tussendoor ook dialogen en situaties worden geschetst tussen andere bewoners van de tuinvereniging. Dit draagt bij aan het gevoel dat je als buitenstaander niet alleen meekijkt met Emma, maar echt met de hele tuinvereniging. 

Op ‘Rust en vreugd’ vind je veel verschillende typen mens, als een ware weerspiegeling van de maatschappij. Leuk detail is dat aan het begin van het boek een mooi getekende plattegrond van de tuinvereniging is bijgevoegd, waardoor je altijd even kan checken wie ook alweer wiens buren zijn. Sommige personages hadden vanaf hun eerste verschijning in het boek al een sterke persoonlijkheid, zoals de norse voorzitter Harm en de brutale buurvrouw Roos. Hoofdpersoon Emma leek daarin juist te groeien, daar ik haar in het begin wat neutraal en politiek correct vond. Echter, naarmate het verhaal vorderde kwam haar persoonlijkheid steeds sterker tot uiting in een positieve zin. De sterke, onafhankelijke vrouw in haar werd steeds meer zichtbaar. 

De boeken van Hendrik Groen laten zien dat het soms niet gaat over de grootsheid van een verhaallijn, maar hoe je het verhaal brengt. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend. De kleine en alledaagse wereld biedt genoeg vermaak, als het maar goed is geschreven. Toch moeten we niet onderschatten welke levenslessen en belangrijke thema’s in dit boek voorbij komen. In deze mini-maatschappij vermomd als tuinvereniging komen onder andere thema’s zoals de (ouderwetse) man-vrouw verhoudingen binnen het huwelijk, de (afwezigheid van) acceptatie van migranten, vriendjespolitiek en eenzaamheid onder ouderen tot leven. 

Al met al honderd procent een must-read wat mij betreft! Deze mooie groene omslag wil je toch in je boekenkast hebben staan?

Hoi, ik ben Marije, 24 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Rust en vreugd / Hendrik Groen / Uitgeverij Meulenhoff / 2021 / 285 blz. / ISBN 978 90 290 9412 2

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment