Een onwaarschijnlijke combinatie tussen twee totaal verschillende personen leidt tot een hechte band … Helmut en Paula ontmoeten elkaar op een begraafplaats. 
Hij is een oude, norse soms chagrijnige man die een heel leven achter zich heeft. Zij is een jonge studente met juist een heel leven voor zich. Een leven dat zij, op het moment dat ze Helmut ontmoet, niet de moeite waard vindt. 
De overeenkomst tussen hen beiden is veel minder groot. Beiden hebben onverwachts een groot verdriet te verwerken. Helmut heeft zijn vrouw verloren en Paula haar broertje, Tim.  
Ze gaan op reis, omdat ze samen ‘missen’.

Elfduizend meter lief is een totaal ander boek dan dat ik mij ervan had voorgesteld. Het heeft mij positief verrast en ook wel geëmotioneerd, omdat het op een aparte manier de dood en het bijbehorende verdriet bespreekt.  
Het verhaal wordt vanuit het ik-personage van Paula, met alledaagse dingen die zij met haar broertje Tim heeft meegemaakt, vertelt. Hierdoor voel je de liefdevolle en hechte band die zij met elkaar hadden. Zij als de grote zus en hij het kleine broertje die altijd van alles over vele dingen wilde weten. 

De hoofdstukindeling van Elfduizend meter lief is apart, want deze start bij 11.000.  
11.000 meter is de diepte van een diepzeekanaal, het Marianentrog. Dit is ook de oorspronkelijke Duitse titel van het boek. 
Ooit vroeg Tim namelijk aan zijn grote zus hoeveel zij van hem hield. Haar reactie ‘naar de maan en weer terug’, was voor hem geen antwoord waar hij iets mee kon.  
Tim was namelijk dol op water, oceanen en vooral de vissen die erin zwommen. Dat haar liefde voor hem net zo diep was als het Marianentrog, dát was voor hem een meetbaar iets. En dat dan juist Tim verdrinkt, terwijl Paula er niet was om hem te redden, zorgt bij haar voor totale wanhoop en depressieve gevoelens. ‘Toen mijn moeder belde en over het ongeluk sprak, stopte mijn hart’. Haar verdriet en pijn zit net zo diep als haar liefde voor hem. 

Tijdens de reis, die Paula en Helmut samen maken om de laatste wens van zijn overleden echtgenote te vervullen, komen een traan en lach vaak samen. Vooral de manier waarop Helmut tegen de wereld aankijkt en zijn droge antwoorden, brachten regelmatig een glimlach op mijn gezicht. Het waren dan ook soms merkwaardige gebeurtenissen waar Helmut en Paula mee te maken kregen.  

In de overige hoofdstukken van Elfduizendmeter diep ‘stijgt’ Paula langzaamaan weer boven water en pakt ze haar leven op.  Ik vond het knap dat de schrijfster verdriet en totale ontreddering zo goed wist te combineren met humor. Een best wel heftig en zwaar beladen onderwerp weet zij daardoor bespreekbaar te maken.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 19 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. Daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen. Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Elfduizend meter lief / Jasmin Schreiber / Vertaling Davida van Dijke / Uitgeverij Harper Collins / 252 blz. / ISBN 9789402708264

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.