De insiders is het debuut van Jessica Goodman dat in december 2021 is uitgekomen. 

Jill Newman heeft een leventje dat niet van de minste is. Ze zit in een elitegroep op Gold Coast Prep, waar de tofste feestjes georganiseerd worden, waar je faam hebt als insider en de beste toekomstvooruitzichten hebt. Drie jaar geleden is Shaila, de beste vriendin van Jill vermoord. Het vriendje van Shaila, Graham bekende de moord. Maar is dit juist? Nu Jill in haar laatste jaar zit, krijgt ze berichten dat Graham onschuldig is en ze vragen haar hulp. Kan ze alles hiervoor op het spel zetten? 

Toen ik begon aan het verhaal voelde het alsof ik een buitenstaander was, ik kwam niet in het verhaal. Het duurde even voordat ik doorhad wie, wie was van personages en welke linken ze hadden. Daarnaast had ik moeite met de schrijfstijl. Alles las vlot, maar het wisselen van heden en verleden was ingewikkeld om door te hebben. Soms dacht ik dat ik in het verleden zat, maar het was het heden en omgekeerd. Achteraf gezien zijn de flashbacks verhelderend voor hoe het leven drie jaar geleden was, toen alles ‘normaal’ was. 

‘Niets is wat het lijkt’ voelt voor mij aan als de rode draad in het verhaal. Lezen over het insiders leven wekte twee gevoelens bij mij op. Het was aan de ene kant leuk en interessant, maar aan de andere kant kwam er woede en ongeloof naar boven. Ik kon er niet bij dat jongeren alles op het spel zetten om erbij te horen. De pops (opdrachten) die ze moeten uitvoeren om erbij te horen vond ik niet altijd aangenaam en voelde soms aan als pesterij. Gelijkheid kenden ze niet, want meisjes moesten harder hun best doen dan jongens. Daarnaast is het vreemd dat ze alles mogen doen wat ze willen en niemand stelt er vragen bij. Als er vragen gesteld werden, werden ze in de doofpot gestoken. Ik vind dit raar. Misschien is dit zo bij de rijksten, maar toch vind ik het ongewoon. Ik moet me misschien meer inleven in het feit dat het een verhaal is en niet het echte leven, maar toch. 

Het plot was in mijn ogen voorspelbaar. Ik had twee personen in mijn gedachten die de dader waren. Het lukte mij snel de dader te vinden, sneller dan het boek. Dit voelde fijn aan omdat ik het gevoel had inspecteur te zijn. 

Ik vind het aangenaam dat de schrijfster een interessant en evoluerend personage naar voren brengt. Jill is een meisje dat alles op alles zet om een goed leven te krijgen. Velen weten niet dat ze een beurs heeft. Dit maakt het niet makkelijk voor haar. Ze moet constant presteren. Jill lijkt een meisje dat alles doet wat er haar gezegd wordt, maar haar personage groeit in het verhaal. Ze kijkt anders naar zaken en durft hier voor uit te komen. Dit vind ik geweldig om te lezen. Ik ben blijer met deze kant van Jill. Ze weet wat ze wil en ze gaat ervoor. 

De insiders is een verhaal dat traag om gang komt, maar dat verrassingen heeft. Het is een aanrader voor lezers die houden van een beetje spanning en een insiders mindset hebben.

Deze recensie is geschreven door Kayleigh. Zij woont in Oostende, is afgestudeerd als sociaal werker. Ze is een trage lezer die vooral boeken leest die haar nieuwsgierig maken na het zien van de cover en het lezen van de flaptekst. Het leukste aan lezen is: reizen zonder weg te moeten uit je zetel.

De insiders / Jessica Goodman / Uitgeverij De Fontein / 2021 / 383 blz. / ISBN 9789026156762

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.