Je kent vast wel de (irritante?) stickers op boeken met de tekst ‘Voor liefhebbers van.. ‘. Als je van De zeven zussen houdt, hou je volgens de betreffende uitgever ook van boeken van bijvoorbeeld Corina Bomann. De Leesfabriek werkt zonder stickers, maar bedacht speciaal voor jullie een aanrader aan de hand van een bepaald boek.

Like this?
Read this!

Irene: In 2020 werd Confettiregen van Splinter Chabot gepubliceerd. Een mooie roman over opgroeien, jezelf zijn, jezelf vinden en een coming-out. Een krachtige autobiografische roman over het leven van Splinter zelf, maar dan verwerkt in het leven van personage Wobie. Er bestaat een kans dat je dit boek al hebt gelezen en dus op zoek bent naar een nieuw boek, misschien wel binnen dit genre! Een verhaal waar ik direct aan moest denken is het net uitgekomen boek van Stefan Raatgever: De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam. Een mooie youngadult over het vinden van je eigen identiteit en seksualiteit met een coming-out als gevolg. Vlot te lezen, herkenbare personages, een bijbehorende songtekst en een verrassende plotwending. Beide boeken zijn echte aanraders. Deze verhalen zullen er nooit genoeg zijn.

Like this?
Read this!

Chelsey: Deze challenge leek me altijd leuk om eens te doen en ik had dan ook al een redelijk lange lijst opgesteld. Maar omdat dit anders een artikel in een artikel zou worden heb ik besloten om het bij één boek te laten. Wie enorm heeft genoten van de Off-campus reeks, gaat zeker ook de Buren with benefits reeks leuk vinden. Hoewel de Off-campus reeks, geschreven door Elle Kennedy, een sport romance serie is en de Buren with benefits reeks, geschreven door Lisette Jonkman, dit niet is, lijken de twee series toch enorm op elkaar. De deal is een lekker luchtig romantisch verhaal met ook een achtergrond verhaal en dat weet Lisette Jonkman in haar reeks ook zeer sterk neer te zetten. Ik denk dan ook echt oprecht dat fans van de ene reeks de ander ook wel zal weten te bekoren.

Read this!
Like this?

Anna: Als je fan bent van boeken over de (wereld)oorlogen dan is Ruta Sepetys vast geen onbekende voor jullie. Met onder andere Schaduwliefde stal ze jaren geleden al mijn hart. Nog andere aanraders over de Tweede Wereldoorlog zijn Cilka’s keuze en De verwisseling. Cilka’s keuze gaat over de tijd net na de Tweede Wereldoorlog, waarin velen toch nog niet over vrijheid kunnen spreken. Een beklijvend verhaal van dezelfde auteur als die andere bestseller (cfr. De tatoeëerder van Auschwitz). De auteur van De verwisseling gooit het nog om een heel andere boeg. Opnieuw bevinden we ons niet rechtstreeks aan de linies van WOII, noch in de Jodenkampen. Wel maken we kennis met het bezet Tsjecho-Slowakije van 1944 waar Izzy zich voor doet als jongen, om mee krijgsgevangene te worden en zo niet vaan haar nieuwe liefde gescheiden te moeten worden. Beiden eerder atypische verhalen over de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Maar over zulke gruwelijke tijdens kan niet genoeg verteld worden, zodat we het nooit zullen vergeten! Welke aanraders rond deze periode kennen jullie nog?


Like this?
Read this!

Lisa: De hoogtijdagen van de Young Adult dystopie mogen dan voorbij zijn, maar dat betekent niet dat we niet kunnen waarderen wat ze ons gebracht hebben. Een sterke en populaire serie in dit iconische genre is Legend van Marie Lu. Een klassieke opzet, met karakters aan verschillende kanten van de scheidslijn tussen goed en kwaad – of toch niet? Wat deze serie intrigerend maakt, misschien meer dan zijn deelgenoten, is de opbouwende twijfel over wie de good guys zijn. Als je Legend allang gelezen hebt en het smaakt naar meer, zoek dat niet verder: Marissa Meyer (bekend van de Cinder-serie) heeft een geweldige trilogie met een vergelijkbaar thema geschreven. Het eerste deel, Alter ego, overtuigde mij nog niet helemaal, maar de opvolgende delen werden beter en beter. Waar ligt de scheidslijn tussen goed en kwaad? En wie staan er aan welke kant?

Oh, heb ik al gezegd dat het over superhelden gaat? Ook een aanrader voor Marvelfans, dus!

Read this!
Like this?

Valerie: Toen 54 minuten van Marieke Nijkamp verscheen, rende ik als een gek naar de boekhandel. Het idee van een schietpartij op school, de stress en spanning die daarbij horen… Het spreekt enerzijds enorm tot de verbeelding, maar anderzijds is het in Amerika vaak realiteit. Ook de cover is er eentje die me meteen aansprak. Ondertussen zijn er van Nijkamp nog verschillende andere boeken uitgegeven, maar niets wat echt in dezelfde lijn ligt. Maar gelukkig zijn er nog andere boeken voor lezers die van 54 minuten houden! Als je 54 minuten leuk vond, ga je zonder twijfel ook genieten van Paniek van Sandra J. Paul! Ook daar krijgen de personages te maken met een schietpartij en je leest het boek vanuit twee verschillende personages. De ontknoping is minstens even spannend!

Read this!
Like this?

John: Zó veel lezers van De Leesfabriek hebben inmiddels de vier boeken over de Hongerspelen gelezen dat er vast en zeker een heel aantal van jullie ‘Zeis’ van Neal Shusterman gaat waarderen. De eerste boeken van Shusterman werden in Nederland al in 2009 en 2011 gepubliceerd. Dit waren twee humorvolle boeken over de vrienden Antsy en ‘De Schwa’, lekkere contemporary YA’s dus. Daarom was ‘Zeis’ (voor mij) een grote verrassing. Dit eerste deel van een trilogie werd afgelopen jaar uitgegeven bij Blossom Books in Nederland i.s.m. Uitgeverij Baeckens in Vlaanderen. Het is het verhaal van twee jongeren die in een toekomstige, overbevolkte maatschappij opgeleid worden om als Zeis overtollige mensen te dorsen, te doden dus…  Er stroomt dan ook meer dan genoeg bloed in dit boek. Daarnaast zet hij ook aan tot reflectie, want hoewel hij niet moralistisch is stipt hij voortdurend ethische kwesties aan in dagboekfragmenten van verschillende Zeisen.  De auteur houd je dus voortdurend scherp (ha!) en neemt je in vlot tempo mee naar het eind van dit eerste deel. Nu dus wachten tot deel 2 en 3 verschijnen!