Phaun woont samen met haar grote zus Celi, die ongeneselijke ziek is, in het Wederwoud. Phaun ontfermt zich al jaren over Celi’s gezondheid, maar ziet dat het alleen maar slechter met haar gaat. Tijdens het Lentfest in het dorp keert tot haar grote verrassing Noova, haar schoonzusje, terug naar het Wederwoud. Noova heeft tijdens haar reizen als kapitein van de Compagnie geruchten gehoord over een remedie voor Celi’s ziekte. Er zouden mysterieuze wezens zijn met helende krachten die Celi zouden kunnen helpen. Phaun verlaat haar vertrouwde omgeving en gaat het avontuur van haar leven aan op zoek naar deze geheimzinnige wezens. Tijdens deze reis ontmoet ze nieuwe bondgenoten, ontdekt ze duistere geheimen over het bestuur van Vha’Rhymn en leert ze zichzelf een stuk beter kennen….

Dit boek is een fijne Young Adult-fantasy. Je zit vanaf het begin goed in het boek. De eerste 100 pagina’s zit er weinig actie in het verhaal, maar je leert daarentegen de omgeving en de karakters goed kennen. Je volgt Phaun tijdens haar reis en ontdekt samen met haar de wonderen en geheimen van Vha’Rhymn. Samen met Phaun word je verrast door alles wat ze ziet en meemaakt. Het boek kent voldoende afwisseling en leest daardoor goed weg. 

Phaun is een leuk hoofdpersonages om te volgen. Hoewel ze een Elfyn is en dus een magisch wezen, is ze erg toegankelijk door haar menselijke gevoelens, gedachtes en uitspattingen. Phaun heeft een kort lontje, waardoor ze geregeld anderen of zichzelf op de kast jaagt en conflicten veroorzaakt. Ze heeft het hart op de tong en is eerlijk en toegewijd. 

Phaun is een heel stoer en sterk karakter, al vanaf het begin van het verhaal. Dit zorgt er alleen wel voor dat zij geen grote en sterke ontwikkeling doormaakt gedurende het verhaal. Ik ben daardoor wel nieuwsgierig, vooral na het lezen van het einde van dit boek, hoe Phaun zich in de volgende delen van deze serie zal gaan ontwikkelen.

De worldbuilding in dit verhaal is sterk. Vooral het Wederwoud wordt mooi en gedetailleerd omschreven en zag ik zo voor mij. Phaun’s reis gaat door veel verschillende gebieden en vooral de kaart in het begin van het boek was bij alle nieuwe plaatsnamen die voorbijkwam handig. De overgangen van gebied naar gebied vormen soms een erg sterk contrast met elkaar, maar worden wel mooi omschreven. In Vha’Rhymn wonen veel verschillende wezens en vooral in het begin zijn alle nieuwe namen en omschrijvingen overweldigend. Een korte verklarende woordenlijst aan het einde van het boek had misschien duidelijkheid kunnen bieden. De wezens worden qua uiterlijk echter wel goed en beeldend omschreven. 

De verhaallijn, Phaun die een genezing voor haar zus zoekt, wordt goed en mooi opgebouwd en uitgewerkt. De ontknoping was echter niet erg verrassend, deze had ik stiekem vanaf het begin al aan zien komen. Dit neemt niet weg dat het verhaal spannend eindigt met een goede cliffhanger die je laat verlangen naar het tweede deel in deze serie.  

Het boek is geschikt voor jonge lezers vanaf een jaar of 15, maar bevat ook zeker elementen die oudere fantasy-lezers aan zullen spreken. 

Kortom: Voorbij het Wederwoud is een hedendaags fantasyverhaal over familie, liefde, verraad en vechten voor waar je voor staat. De karakters zijn realistisch en toegankelijk en het verhaal is goed opgebouwd en uitgewerkt, maar mist een verrassingselement. De cover van het boek is schitterend en het einde maakt je nieuwsgierig naar deel 2. Ik geef dan ook vier sterren aan Voorbij het Wederwoud. 

Voorbij het Wederwoud / Valentijn Ringelberg / Uitgeverij Hamley Books / 2020 / 239 blz. / ISBN 9789463967273

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.

No Comments

Post a Comment