Het verhaal begint met vijf broers die niet veel op elkaar trekken: de eerste en oudste broer heeft veel moed, de tweede broer is slimmer dan de andere broers, de derde broer is heel sterk, de vierde broer heeft van alles een beetje en de jongste broer wordt rap ziek. Op een dag kwam er een brief voor de oudste broer. Daarin stond dat hij naar de oorlog moest gaan en dat de vrede niet lang meer duurt. Hij vertrekt naar wachtpost 7787 met een geschenk. Na een lange tocht komt de wachtpost eindelijk in zicht. Als de wacht hem ziet en vraagt welke gift hij heeft voor de vrede, haalt hij van alles uit zijn rugzak, maar niets is goed. Uiteindelijk zegt de broer dat hij niet anders mee heeft. De wacht denkt diep na en zegt uiteindelijk dat hij een verhaal moet vertellen waar hij terug honger van zou krijgen. De broer vertelt over een dorpje dat was overgenomen door kinderbendes en dat er op een dag een man kwam die zo lekkere pasteien kon maken dat heel het dorp er om beroemd werd. Maar de pasteienmaker had een groot geheim. De wacht was tevreden en liet de broer door.


Een paar maanden later wordt er opnieuw een brief afgeleverd voor de tweede broer. Ook hij moest naar wachtpost 7787 gaan. Toen hij er aankwam en alles had laten zien wat hij had, zei de wacht dat hij een verhaal zo eng wou dat hij het er koud van kreeg. Zo vertelde de tweede broer een verhaal over twee broers die in een bos leefden, dicht bij een gevaarlijk meer waar je nooit in mag zwemmen of over mag gaan, ook als het ijs zo dik is als een boomstam. Maar zit er misschien iets speciaals in het meer? Ook de derde, vierde en vijfde broer krijgen een oproepingsbrief en vertellen een verhaal aan de wacht van wachtpost 7787.

Zelf vond ik het boek toen ik het zag niet echt leuk. Ik vond de kaft maar saai en de achterflap zei me helemaal niets. Maar vanaf dat ik begon te lezen merkte ik dat ik er vlot door ging. Het is een aanrader voor mensen die graag meerdere verhalen in een boek lezen. Ik was verbaasd over hoe de broers de jongste broer wilden beschermen tegen de oorlog. De verhalen waren heel uiteenlopend (zo had je een fantasieverhaal, maar ook een griezelverhaal), maar ook verwarrend. Na verhaal drie verwarde ik heel wat personages met elkaar. Het verhaal van de tweede broer gaf me de kriebels. Het derde verhaal gaf me het gevoel dat je niet moet opgeven om het mooie te kunnen zien in een slechte tijd. De vierde broer zette alles op alles om een meisje aan de anderen kant te krijgen. Ik vond dit verhaal het leukst van al omdat het zegt dat je niet direct moet opgeven als je een tegenslag hebt.  De vijfde broer liet me weten dat je je niet moet laten leiden door een ander zijn gedacht of mening over jezelf. Je bent jezelf en dat is het belangrijkste. Ik vond het verhaal van de wacht heel leuk en verrassend, omdat ik dacht dat het echt was gebeurd en niet verteld wordt als zijn eigen verhaal. Het leerde me ook dat als je veel moed hebt, je ook je vrienden kunt helpen om erdoor heen te gaan. In al deze verhalen leer je wel een levensles.
Ik kende de schrijver niet en hij spreekt me niet direct aan om een ander boek te lezen.

Hoi, ik ben Lore. Ik zit op de koksschool en lees heel graag. Ik zit ook in de leesjury waarvoor ik dit boek mocht lezen. Zelf lees ik liever fantasie en thrillers.

Hele verhalen voor een halve soldaat / Benny Lindelauf / Uitgeverij Querido / 2020 / 277 blz. / ISBN 9789021414713

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.